İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 1 Eylül 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, yüz maskelerinde kabul edilebilir sınırın 5 katından fazla titanyum dioksit bulunduğu iddia edildi.

Benzer paylaşımlar yabancı sosyal medya hesapları tarafından da paylaşıldı. 

Titanyum Dioksit Nedir?

Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınını yansıtabilen Titanyum dioksit, , hayvanlarda ve bitkilerde de bulunan bir metaldir. Birçok maddenin beyazlığını ve parlaklığını arttırabildiği için boyaların, katalitik kaplamaların, plastiklerin, kağıtların, farmasötiklerin ve UV ışınını yansıtabildiği için güneş kremlerinin bileşenlerinde titanyum dioksit kullanılır. Bunun yanında süt, kahve kreması, salata sosu, şeker ve tatlılar, çikolata, sakız, atıştırmalıklar, soslar ve vitamin takviyeleri gibi gıdalarda titanyum dioksite rastlansa da 7 Ağustos 2022 tarihinden itibaren ABD’de titanyum dioksitin gıdalarda kullanımı yasaklandı. 
Yüz maskelerinde de titanyum dioksite rastlamak mümkün. Yakın tarihte yapılan bir testte yüz maskelerinin %70’inde 100 ila 2000mg arasında değişen oranda titanyum dioksite rastlandığı tespit edilmiş. 
Bunun yanında Belçika’da yapılan bir araştırmada da maske başına 0,8 ile 152 mg arasında titanyum dioksit nanoparçacıkları tespit edilmiş. Bu parçacıklara genellikle naylon, polyester ve dokunmamış sentetik liflerde rastlanmış. Uzmanlar analiz sonucu özellikle yeniden kullanılabilir maskelerde titanyum dioksit parçacıkları seviyesinin kabul edilebilir soluma seviyesi eşiğini aştığını tespit etmişler ancak bu parçacıkların gerçekten maskeden salınıp salınmadığını ve daha sonra kullanıcı tarafından solunup solunmadığının belli olmadığını da belirtmişler. Araştırmacıların vurguladığı en önemli nokta ise maske kullanmanın potansiyel sağlık riskinin faydadan daha ağır basmadığı. 

Titanyum Dioksit Sağlık Açısından Zararlı mıdır?

Evrim Ağacı’na göre, titanyum dioksit her ne kadar isim olarak tehlikeli gibi dursa da yapılan bilimsel araştırmalarda titanyum dioksit ile temasın ve solunumun insanlarda kanserojen bir etkisi olduğu bulunamamış. 
Bunun yanında titanyum dioksit nanoparçacıkları kanserojen etkisi dışında kanser tedavisinde kullanılıyor. Bilgisayarlı tomografide ve radyasyon tedavisinde bu nanoparçacıklar kullanılıyor. 
2019 yılında yayınlanan bir makalede, altı farklı Avrupa ülkelerinde titanyum dioksite maruz kalan üretim endüstrisinde çalışanlar üzerinde yapılan araştırmada düşük bir miktarda akciğer kanseri riski olduğu tespit edilmiş fakat bir neden-sonuç ilişkisi kurulamamış. Böbrek kanseri riski de değerlendirilmiş ve bir sonuç alınamamış. 
2010 yılında yayınlanan bir makalede, fareler üzerinde deney yapılmış ve 100 nanometreden büyük titanyum dioksit parçacıklarının solunması halinde akciğerde titanyum dioksit birikmesi görülmüş ve buna bağlı olarak tümör oluşumları gözlemlenmiş. 2017’de yayınlanan bir makalede ise bu sefer farelerin derilerine titanyum dioksit içerikli kremler sürülmüş ve yapılan çalışmada farelerin yaşam standartlarında herhangi bir değişime rastlanmamış ve bir tümör oluşumu gözlemlenmemiş. 
Son olarak ise, 2018 yılında yayınlanan bir makalede, 11 nanometrelik titanyum dioksit nanoparçacıklarının meyve sinekleri üzerinde kanserojen etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. 
Benzer iddiayı Reuters de incelemiş. 

İddia KISMEN YANLIŞ

Bir Twitter hesabından 1 Eylül 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda yüz maskelerinde olması gerektiğinden 5 kat fazla titanyum dioksit bulunduğunu ve bunun sağlığa zararlı olduğu iddia edildi. Çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre yüz maskelerinde titanyum dioksit bulunduğu tespit edilmiş ancak bunun insan sağlığına zararlı olduğu yapılan çalışmalarda net değil. Ayrıca titanyum dioksitle ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda da insan sağlığa çok zarar verdiği hakkında net bir bulgu henüz bulunamamış. 

Sonuç olarak;

Maskelerdeki titanyum dioksitin zararlı olduğu iddiası kısmen yanlış.