Bir Twitter sayfası tarafından 10 Ekim 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda, kedilerin çim yiyerek kendilerini kusturduğu, böylece midelerinde temizlik sonrası biriken tüylerden kurtulmalarını sağladıkları iddia edildi. Paylaşım 1500’den fazla beğeni aldı.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Kediler çim yiyerek midelerinde yüksek bir lif oranı sağlayıp kendilerini kustururlar. Kendini yalayarak temizlerken midede biriken tüy yumaklarını kusarak atmış olur ve rahatlar.

Kediler Neden Ot Yer?
Kedilerin neden ot yediklerini açıklamak için üretilen teoriler oldukça çeşitli. Yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlar ise bu konuda bir bilimsel uzlaşının olmadığını gösteriyor. Üretilen açıklamalar arasında kedilerin folik asit ihtiyacını karşılamak, midelerindeki parazitleri çıkartmak ya da avlarını sindiremedikleri için ot yedikleri gibi teoriler bulunuyor. Kedilerin yaladıkları tüyleri midelerinden çıkarmak için ot yedikleri açıklaması da ortada dolaşan teorilerden biri.
Science dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, kediler üzerinde yapılan araştırmada kedi sahiplerinden kendi kedilerini gözlemlemeleri istenmiş. Çıkan sonuca göre kedilerin ot yemesi oldukça yaygın bir davranış. Kedilerin %71’nin ömürleri boyunca en az altı kere ot yedikleri görülmüş. Fakat kedilerin sadece dörtte bire yakını ot yedikten sonra kusmuş. Üstelik kusan kedilerin %91’i daha önce hastalık belirtisi de göstermemiş. Devamında, araştırmacılar kusmanın ot yemenin sadece bir yan etkisi olduğunu belirtmiş. Araştırmayı yorumlayan uzmanlar bitki yemenin kediler için evrimsel bir süreç olduğunu ve otları çiğnemenin sindirim sistemindeki kas aktivitesini artırarak, bağırsak parazitlerinin dışarı atılmasına yardım ettiğini vurgulamış.
Benzer başka bir çalışmada kedilerin de köpeklerin de ot yeme davranışının oldukça yaygın olduğu gözlemlenmiş. Bu çalışmada kedilerin %65’inin haftalık olarak ot yediği tespit edilmiş. Toplamda sadece %6’sı ot yemeden önce hasta görünüyormuş. Ot yiyenlerin %37’si ise yedikten sonra kusma davranışı göstermiş. Nitekim bu davranışın vahşi etçillerde sık görülen bir davranış olduğu belirtiliyor. Bunun ise vahşi atalarından kendilerine kalan bir davranış olduğu belirtilirken, esas amacın biyolojik olduğu, atalarının çok sık bağırsak parazitlerine maruz kalmasına bağlı olarak geliştirdikleri ot yeme davranışının bugünkü evcil türlere de miras kaldığı vurgulanmış.
Texas A&M Üniversitesi Veterinerlik ve Biyomedikal Araştırmalar Fakültesi’nde yayımlanan bir yazıda, kedilerin ot yeme istekleri hakkında hâlâ kesin bir cevabın bulunamadığı ama birkaç teori olduğundan bahsediliyor.
İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, kedilerin ot yiyerek kendilerini kusturduğu, böylece midelerinde temizlik sonrası biriken tüylerden kurtulmalarını sağladıkları iddia edilmişti. Kedilerin neden ot yediğini açıklamaya çalışan çok sayıda teori olmasına rağmen bu teoriler henüz tam anlamıyla test edilmiş değil. Kedilerin evcil olmayan atalarından bu davranışı aldıkları güçlü bir varsayım olarak öne çıkıyor. Ot yeme davranışının sindirimdeki sorunları hafifletmekte yardımcı olduğu bazı araştırmalar tarafından da dile getiriliyor. Fakat kedilerin ot yemesi sadece midedeki tüy toplarını çıkartmak için değil midede parazitin varlığına da bir işaret olabilir.

Sonuç olarak;

Kedilerin temizlik sonrası sindirdikleri tüyleri çıkarmak için ot yedikleri iddiası kısmen yanlış.