İddia şöyle;

Bir X platformu hesabı tarafından 14 Mart’ta yapılan bir paylaşımda Pakistan’daki kadınlar vefat ettikten sonra tecavüze uğramasınlar diye mezarlıklarına kapı ve kilit takıldığını iddia etti.

İddia YANLIŞ
→ Bahsi geçen mezarlık Pakistan’da değil Hindistan’ın Haydarabad kentinde yer alıyor
→ Mezarlığın üzerindeki kilitli kapının nedeni ise mezarlığa basılmasını ve mezarlığın üzerine atık atılmasını engellemek.
Mezarlık Hindistan’da yer alıyor
Türkiye’de sosyal medya platformlarında yanlış bilgilerin en fazla yoğunlaştığı konuların başında sığınmacılarla ilgili olanlar geliyor. Suriye İç Savaşı’nın ardından Türkiye’de giderek artan sığınmacı nüfusu en güncel verilere göre 3,1 milyon. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre Türkiye en fazla sığınmacının yaşadığı iki ülkeden biri. Sosyal hizmetler, altyapı ve ekonomik kaynaklar üzerinde oluşan baskılar nedeniyle de özellikle siyasi tartışmada sığınmacılar dönem dönem gündem oluyor. Bu tür zorluklar özellikle sosyal medyada sığınmacılara yönelik algılar üzerinden yanlış bilgiler içeren paylaşımların da neden oluyor. Suriye, Afganistan ve Pakistan’dan gelen sığınmacılar algıları etkileme amaçlı yanlış bilgi içeren paylaşımların başlıca hedeflerinden biri. 
Söz konusu iddia da Pakistan ile ilgili. Görsel tersine görsel arama metoduyla Google’da aratıldığı zaman mezarlığın Pakistan’da değil, Hindistan’da bulunduğuna dair haberleri görmek mümkün. Mezarlık, Hindistan'ın Haydarabad kentindeki Madannapet'teki Darab Jung Kolonisi'ndeki bir cami olan Masjid E Salar Mulk'un karşısında yer alıyor. 
Paste Embed Code for AMP
Mezarlığa Kilit Koyulmasının Nedeni Nekrofillerden Korunma Değil
Paylaşımlar ilk olarak Hindistan’da yayılmaya başlamış ve bağlamı da Hindistan-Pakistan arasında süregelen siyasi sorunlar. Daha sonra başta Hindistan’da faaliyet gösterenler olmak üzere birçok medya kuruluşu bu haberi yanlışlamış. Bazı medya kuruluşları da sahaya inerek iddiayla ilgili röportajlar yapmış. 
Hindistan’da bulunan IFCN imzacısı doğrulama platformu Boom, mezarlığın üzerinde neden kilitli bir kapı olduğu konusunda görevli ile iletişime geçmiş.. Mezarlığın görevlisi yaptığı açıklamada, "Mezarlar pahalıdır, maliyeti 15.000 Rupi'ye kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle insanlar bazen mezar alanlarını gömmek için yeniden kullanırlar. Bu tür ızgaralar, mezarlıkları koruma sağlamak için kullanılır." ifadesini kullanmış. Başka bir IFCN imzacısı Newsmeter ise mezarlığın sahibi olan aileye ulaşmış. Aile de kilit koyulmasının nedeni olarak mezarlığa basılmasını ve üzerine atık atılmasını engellemek olduğunu iletmiş. 
Özetle, görselin Pakistan'da ölen kadınlara tecavüz edilmesin diye kilitli kapı yapıldığını gösterdiği iddiası yanlış

Sonuç olarak;

Görselin Pakistan'da ölen kadınlara tecavüz edilmesin diye kilitli kapı yapıldığını gösterdiği iddiası yanlış