İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 3 Kasım 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, görselin eski Pakistan Başbakanı Imran Khan’a 3 Kasım’da yapılan suikast girişiminden sonra çekildiği iddia edildi.

Benzer paylaşımlar yabancı sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış. 

Imran Khan Kimdir?

Imran Khan, eski bir kriket oyuncusu ve Pakistan’ın 22. Başbakanıdır. Imran Khan kriket oyuncusu olarak 1992 yılında Pakistan’ın Dünya Kriket Şampiyonası’nda şampiyon olmasında takım kaptanı olarak başrol oynadı ve ülkede popülerliğini arttırdı. Daha sonra siyasete atılan Imran Khan, 2010’lu yıllardan itibaren popüler bir siyasi figür haline geldi. Özellikle Amerikan karşıtı açıklamaları ve Rusya ile Çin’e yakın politik açıklamalarıyla ülkede büyük sempati topladı. Khan 2018 yılında Pakistan’ın 22. Başbakanı olarak seçildi. 
10 Nisan 2022 tarihinde mecliste yapılan güvensizlik oylaması sonrası Imran Khan’ın Başbakanlığı düştü. Bu sonucu kabul etmeyen Khan muhalefeti erken seçim için zorlamaya başladı. Bunun için de 28 Ekim tarihinde Pakistan’ın Lahor ile İslamabad kentleri arasında bir “uzun yürüyüş” başlattı. 3 Kasım’da yürüyüş esnasında konvoyu silahlı saldırıya uğrayan Imran Khan yaralandı. 10 Kasım tarihinde ise Imran Khan şahsi Twitter hesabından uzun yürüyüşün devam ettiğini açıkladı. 

İddiadaki Fotoğraf Suikast Girişiminden Sonra mı Çekildi? 

Fotoğraf Imran Khan’ın şahsi Twitter adresinde mevcut ve “Dharna’da bir gece” notu ile paylaşılmış. Fotoğraf tarihi ise 17 Ağustos 2014 tarihini gösteriyor yani Imran Khan’a suikast girişiminde bulunulan 3 Kasım 2022 tarihinden çok daha öncesine ait. Burada fotoğraf 2014 yılında dönemin başbakanı olan Nawaz Sherif aleyhine başlatılan gösterilerden alınmış. Azadi Yürüyüşü olarak da bilinen eylemler Imran Khan’ın liderliğindeki Pakistan Adalet Hareketi (PAH) adlı parti tarafından organize edilmiş. İddianın merkezinde de 2013 yılındaki seçimlere sistematik hile karıştığı bulunuyor. 
27 Haziran 2014 tarihinde Imran Khan iddialar üzerine Lahor’dan İslamabad’a kadar sürecek bir yürüyüş başlatacağını ilan etmiş. Bu planını ise 14 Ağustos itibariyle başlatmış ve yürüyüş 17 Aralık’a kadar devam etmiş. 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece ise PAH İslamabad’da dharna yani oturma eylemi başlatmış. Fotoğraf da bu eylem sırasında çekilmiş. 

Benzer iddiayı Reuters de incelemiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, iddiadaki görselin eski Pakistan Başbakan’ı Imran Khan’ın “uzun yürüyüş” esnasında uğradığı suikast sonrasında hastaneye kaldırılışını gösterdiği iddia edilmişti. Imran Khan’ın başbakanlığı mecliste yapılan güvensizlik oyu sonrası düşmüş ve erken seçime gidilmesi için bir “uzun yürüyüş” başlatmıştı. Bu yürüyüş esnasında 3 Kasım 2022 tarihinde konvoyu silahlı saldırıya uğrayan Kahn yaralandı. Fakat paylaşımdaki fotoğraf bu suikast sonrası Kahn’ın hastaneye kaldırılışını göstermiyor. Fotoğraf 17 Ağustos 2014 tarihinde Kahn’ın partisi tarafından organize edilen bir protesto sırasında çekilmiş.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Imran Khan'ın hastaneye kaldırılışı esnasında çekildiği iddiası yanlış.