İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 7 Ağustos 2024 tarihinde paylaşılan görselin Musul’daki bir kadın pazarını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Görsel Musul’da değil, Yemen’in Ibb şehrinden çekilmiş.
→ Fotoğraf 2011-2012 yılları arasında Yemen’de düzenlenen hükümet karşıtı protestoları gösteriyor. 
Görsel Musul’dan Değil Yemen’in Ibb Şehrinden
Sosyal medyada bağlamından koparılarak yeniden dolaşıma sokulan görsel ve videolar, en sık karşılaşılan yanlış bilgi türlerinden biri. Bu bağlamda bir X hesabı tarafından, Musul'daki kadın pazarını gösterdiği iddia edilerek bir görsel paylaşılmış.
İddiada yer alan görsel, arama motorları yardımıyla tersten aratıldığında bazı bilgilere ulaşılabiliyor. Foto muhabiri Khaled Abdullah Ali Al Mahdi tarafından çekilen bir fotoğrafla iddiadaki görselin benzerliği dikkat çekiyor. İki fotoğraf arasında arkadaki binalar ve ayrıntılar tamamıyla uyuşma içinde.

Reuters tarafından paylaşılan görselin altında yer alan künyeye göre, fotoğraf Yemen’in Ibb şehrinde 10 Şubat 2012 tarihinde hükümet karşıtı kadın protestocuların haftalık eylemlerinde kaydedilmiş. Benzer bir görsel yine Reuters tarafından Yemen’in Ibb şehrinde 13 Ocak 2012 tarihinde protestolar sırasında kaydedilmiş. 
YouTube’da yer alan bir video da yine bu haftalık protestolar sırasında kaydedilmiş ve ilk görselle benzerlikleri oldukça fazla.

Bununla birlikte video çeken kanalda yine aynı meydanda çekilmiş farklı videolara ulaşılıyor. Dolayısıyla ilk görsel iddia edildiği üzere Musul’dan değil, Yemen’in Ibb şehrinden ve hükümet karşıtı protestolar sırasında çekilmiş. 
Yemen’de Ne Olmuştu?
Arap Baharı olarak adlandırılan ve Orta Doğu’nun bir çok ülkesinde eylemler ve ayaklanmalar yaşanan dönemde diğer Orta Doğu ülkeleri gibi Yemen’de de protestolar patlak vermişti. 2011 yılında Tunus ve Mısır’daki ayaklanmalardan esinlenerek başlayan protestolar 2012 Şubat’ta hükümetin değişerek seçimlere giren tek aday olan Abdurabbu Mansur el-Hadi’nin seçilmesiyle son bulmuştu. 

Sonuç olarak;

Görselin Musul'daki kadın pazarını gösterdiği iddiası yanlış