Bir Instagram sayfası tarafından 7 Haziran 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Covid-19 aşılarının iç organlara zarar verebileceği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
CHD, FDA'yı COVID Aşılarını Piyasadan Kaldırmaya Çağırdı.'Büyük Bir Hata Yaptık' - COVID Aşısı Spike Proteini, Enjeksiyon Bölgesinden Başka Bölgelere İlerliyor, Organ Hasarına Neden Olabilir! Araştırmalar, COVID aşısı spike proteininin enjeksiyon bölgesinden hareket ederek dalak, kemik iliği, karaciğer, adrenal bezler dahil olmak üzere organ ve dokularda ve yumurtalıklarda “oldukça yüksek konsantrasyonlarda” birikebileceğini gösteriyor.

İddia önceden PolitiFact ve AFP tarafından incelenmiş.
Paylaşılan Kaynakta Neler İddia Ediliyor?
2021’in mart ayında Children’s Health Defence News & Views (CHD) adlı çoğunlukla aşı karşıtlığı görüşleri yayımlayan bir kuruluşta Ontario Guelph Üniversitesi'nde viral immünolog olan Kanadalı doktor Byram Bridle ile bir röportaj yapıldı. Bu röportajda Bridle, “Büyük bir hata yaptık, şu ana kadar bunu fark etmemiştik. Spike proteinin harika bir hedef antijen olduğunu düşündük fakat proteinin kendisinin bir toksin olduğunu ve patojenik bir protein olduğunu asla bilmiyorduk. Bu yüzden insanları aşılayarak, istemeden onları bir toksinle aşılamış oluyoruz” açıklamasını yaptı. Bunun ardından iddia Twitter ve Facebook kullanıcıları tarafından paylaşıldı ve sosyal medyada yayıldı. CHD, akademik bir platformdan daha çok sağlık gazeteciliği yapan bir kuruluş. Haberde yer alan bilgiye göre, Kanadalı akademisyen Bridle Covid-19 spike proteini hakkında bilinmeyenler birçok durum olduğunu ve proteinin yarar yerine vücutta bir “toksin” etkisi yarattığını belirtiyor.

Normal şartlarda aşılarda spike proteini enjekte ediliyor. SARS-CoV virüslerinin temel biyolojik özelliklerinden biri virüsün hücrelere nüfuz etmesine ve enfeksiyona neden olmasına izin veren Spike proteini. Buna ek olarak, bu protein antikor oluşturma görevi de üstleniyor. Bu nedenle, SARS-CoV-2 viral enfeksiyona karşı aşı çalışmalarına Spike proteini de dahil ediliyor.
Bridle, saflaştırılmış spike proteinin araştırma hayvanlarının kanına enjekte edildiğinde dolaşım sistemine de zarar verdiğini belirtiyor ve proteinin kan-beyin bariyerini geçmesi halinde beyne zarar verebileceğini iddia ediyor. Ayrıca “Bridle’nin kaynaklarına göre” spike proteininin aşılamadan birkaç gün sonra kana karıştığını ve daha sonra dalak, kemik iliği, karaciğer, adrenal bezler dahil organ ve dokularda yüksek konsantrasyonlarda biriktiğini iddia ediyor.

İddialar Gerçek mi?
İddia her ne kadar bir akademisyen tarafından paylaşılmış olsa da doğruluğu açısından şüpheler bulunuyor. PolitiFact ve AFP doğrulama kuruluşları konuyu doğrulama amacıyla iddiayı diğer uzmanlara da danışmış.Pennsylvania Üniversitesi'nde aşılar konusunda çalışan ve tıp profesörü olan Dr. Drew Weissman, iddiaya yönelik “proteinlerin toksin olduğuna dair hiçbir veri yok” diyor. Devamında ise Bridle’nin belgelerini destekleyen hiçbir gerçek bilimsel veri içermeyen aşı karşıtı bir ürün olduğunu vurguluyor. Weissman, ayrıca Bridle’nin mRNA konusunda da yanlışlıyor. Bridle, mRNA aşılarının tamamen yeni bir yöntem olduğunu iddia etmesine karşın Weissman bu konuda Pfizer-Moderna aşılarında kullanılan yöntemin 1990 yıllarından beri geliştirilme aşamasında olduğunu belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ardından gelen en prestijli kurumlardan biri olan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) de spike proteinin zararsız olduğunu belirtiyor.

PolitiFact, iddiayı ortaya atan akademisyen Bridle ile iletişime geçmeye çalışarak iddianın kaynağını öğrenmeye çalıştı. Bridle tarafından verilen cevapta, son araştırmaların aşıya tepki olarak üretilen spike proteinin çeşitli doku ve organlara zarar verebileceğini öne sürüyor. Ardından ise “Bu risk ne kadar teorik olursa olsun çocukların ve ergenlerin aşılanmasından önce araştırılmalıdır” cevabını veriyor.
Bridle’ın referans ettiği makale, Weissman’a göre koronavirüsteki spike proteinin akciğer hücrelerini nasıl etkilediğini anlatıyor ve spike proteinin aşılarda uygulanacağı için bu proteinin insan hücreleri üzerindeki biyolojik etkilerini anlamak için yazılmış bir makale olarak değerlendiriliyor. Bridle'ın aşıların toksin olduğunu iddia etmesinde özellikle aşıların akciğerlere sivri protein vermediği göz önüne alındığında yanlış bir değerlendirme olduğunu belirtiliyor. Konu hakkında diğer uzmanlar ise iddianın doğruluğuna yönelik “hiçbir kanıt olmadığını” söylüyor.
Buna ek olarak, American Association for the Advancement'in bir yayını olan Science Translational Medicine'de 4 Mayıs'ta yayımlanan bir makalede "Spike protein sorunu raporları koronavirüs enfeksiyonu için ilginç ve önemlidir, ancak aşıların kendilerinin de benzer sorunlara yol açacağı anlamına gelmez" ifadesi yer alıyor. Son olarak diğer uzmanlarla da konuşan PolitiFact ve AFP ekibi Bridle’in iddiaları hakkında diğer uzmanlardan da iddianın doğru olmadığına yönelik cevaplar alıyor.

İddia YANLIŞ
7 Haziran 2021 tarihinde bir İnstagram sayfası bir haber paylaşarak Covid-19 aşılarının iç organlara zarar verdiğini iddia etmişti. Kanadalı akademisyen Byram Bridle, spike proteinin vücuttaki iç organlarda ve beyinde zarar oluşturabileceğini iddia etse de birçok farklı uzman konu hakkında iddianın doğru olduğunu kanıtlar bir bilginin var olmadığını belirtiyor. Aynı şekilde dünyada güvenilir kurumlardan biri olarak anılan CDC de spike proteinin bir zararı olmadığını vurguluyor. Bu nedenle iddia edilen çalışmanın güvenilirliği birçok uzman tarafından sorunlu olarak nitelendiriliyor.

Sonuç olarak;

Covid-19 aşıları iç organlara zarar verebileceği iddiası yanlış.