Bir Facebook hesabının 22 Temmuz 2020 tarihinde paylaştığı görselde 120 kişilik bir hac grubunun Umre yerine Rio Karnavalı’na götürüldüğü iddia edildi. Görsel geçmiş yıllardan bu yana farklı sosyal medya hesapları ve haber siteleri tarafından defalarca haberleştirilip paylaşılmış.
Görselde geçen metin şu şekilde;
“120 kişilik hac grubunu Umre yerine Rio Karnavalı’na götüren Sadi Erkılıç: Kötü bir niyetim yoktu, insanlar eğlensin istedim...”

İddia Nasıl Yayıldı?
Gönderide yer alan haber, bir parodi haber – mizah sitesi olan Zaytung’a ait. Parodi haber Zaytung’da yayınlandıktan kısa bir süre sonra Kocaeli Gazetesi köşe yazarı M. Tanzer Ünal tarafından gerçek zannedilerek köşe yazısı haline getirilmiş. Birçok internet kullanıcısı da haber görselini gerçek olduğu algısıyla sosyal medya platformları aracılığıyla paylaşıyor.

Bu parodi haber o kadar fazla dolaşıma girmiş ki doğrulama platformları Teyit ve Malumatfuruş tarafından yanlışlanmış. Fakat 2017’den bu yana özellikle Kurban Bayramı dönemlerinde tekrar tekrar dolaşıma giriyor.
Paylaşımda Kullanılan Görsel Rio Karnavalı’na Mı Ait?
İnternet araştırması sonucunda paylaşımda kullanılan görselin Rio Karnavalı’na ait olmadığı anlaşılıyor. Fotoğraf Tekirdağ’da 2016 yılında düzenlenen 52. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali’ne ait. Gönderide bahsi geçen ve organizasyon sahibi olduğu iddia edilen Sadi Erkılıç ile fotoğraftaki kişi arasında da bir bağlantı bulunmuyor. Fotoğraftaki kişi Tekirdağ Güreş Ağası Halil Sayı.

Sonuç
İddia YANLIŞ 
 120 kişilik hac grubunun Umre yerine Rio Karnavalı’na götürüldüğü iddiası doğru değil. İlk olarak parodi-mizahi haber içerikleri üreten Zaytung tarafından yayınlanmış. Daha sonra ise ciddi bir haber gibi çeşitli mecralarda paylaşılmış. Paylaşımdaki görsel de Rio Karnavalı’na değil, Tekirdağ Kiraz Festivali’ne ait.

Sonuç olarak;

120 kişilik hac grubunun Umre yerine Rio Karnavalı’na götürüldüğü iddiası yanlış.