Bir Instagram sayfası tarafından 13 Nisan 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun %51’nin Çin menşeli şirkete satılacağı iddia edildi. Gönderi 16 binden fazla görüntülenme 300’den fazla beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun yüzde 51'i Çin'li şirkete satılıyor. Anlaşmanın imza aşamasına gelindiği bildirildi.China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway'nin oluşturdukları fonun, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun yüzde 51'ini 688.5 milyon dolara alacakları bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün satılacağı bilgisi pek çok haber sitesinde de yer almış.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Satılacağı İddiası Doğru mu?
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Boğazı’nın kuzey tarafında yer alan bölgede yer alıyor. 2012 yılında inşaatına başlanan köprü 2016 yılında faaliyete geçti. İçtaş Holding ve Astaldi ortaklığıyla kurulan ICA tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne 8,5 milyar Türk Lirası harcandı. Yapılan sözleşme gereği Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü işleten firmaya 135 bin otomobil geçiş güvencesi verilmişti. Köprüden garanti edilen sayıda aracın geçmemesi halinde aradaki fark kamu tarafından firmaya ödeniyor.

26 Mart 2021 tarihinde Bloomberg tarafından yapılan habere göre, İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu işletmesinin devrinde Çinli yatırımcılar Çin menşeli bankadan finansman desteği sağladılar. 2019 yılının sonunda sağlanan ön antlaşma ile başlayan sürece COVID-19 salgını sebebiyle ara verilmiş. Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesi için 2013 yılında alınan 2,3 milyar dolarlık kredinin kalan kısmının Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Bank of China Ltd. ve China Merchants Bank Co. Ltd’nin de bulunduğu Çinli bankaların sağlayacağı 1,6 milyar dolarlık finansman ile ödenmesi planlanıyor.

Uluslararası hukuk şirketi Banker Mckenzie’nin internet sitesinde yaptığı açıklama da Bloomberg’in haberini doğruluyor. Bu açıklamada Banker Mckenzie ve Türkiye’deki üye şirketi Esin Avukatlık’ın Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü işleten ortaklardan biri olan İçtaş Holding’e pay satış işlemi için danışmanlık yaptığı belirtilmiş.

En erken nisan ayında imzalanması beklenen anlaşma, China Merchants Group Ltd. çatısı altındaki kurumların Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yollarının işletmesinde %51 hissenin 688,5 milyon dolara satılması öngörülüyor. ICA Yatırım Holding kalan %49 hissenin sahibi olacak. Hisse devrinin gerçekleşmesi için Rekabet Kurumu onayı ve Cumhurbaşkanı kararının çıkması gerekiyor.
İddia DOĞRU
Bir Instagram sayfası tarafından yapılan paylaşımda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun %51’inin Çin menşeili şirkete satılacağı iddia edilmişti. Bloomberg tarafından yapılan habere ve Banker Mckenzie’nin açıklamasına göre, China Merchants Group Ltd. çatısı altındaki kurumlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yollarının %51’ini satın almak için finansman sorunlarını gidermişler. 2019 yılının sonlarında pay satışıyla ilgili ön anlaşma sağlanmış ancak COVID-19 salgını nedeniyle sürece ara verilmiş.

Sonuç olarak;

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun %51’i Çin menşeli şirkete satılıyor iddiası doğru.