İddia şöyle;

Bir TikTok hesabı tarafından 25 Ocak 2023 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Endonezya’da kadınlar için yapılan özel pembe yol gösterdiği iddia edildi.

Video Endonezya’daki Pembe Yolları Göstermiyor

Arama motorunda konuya ilişkin anahtar kelimeler aratıldığında 2014 yılında yayınlanan haberler ile karşılaşmak mümkün. Newstalk isimli internet sitesinde 20 Ağustos 2014 tarihinde yayınlanan bir yazıda Birleşik Krallık'ta bir araba sigortası şirketinin kadın sürücülerin güvenliğini sağlamak amacıyla pembe şeritler önerisinde bulunmuş. Bu öneri, kadın sürücülerin yollarda daha “savunmasız” olduğunu iddia eden bir raporun sonucu olarak iletilmiş. 
Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren Sheilas Wheels isimli sigorta şirketi “Pink Zones” isimli bir proje tasarlayarak yalnızca kadın sürücülerin kullanabileceği pembe renkli şerit yollar dizayn etmiş. Bu tasarımın gerekçesini ise Britanya Ulaştırma Bakanlığı’nın 2012 verilerine göre, erkeklerin 114 bin 190 trafik kazasına, kadınların 70 bin 470 trafik kazasına karıştığı ancak kadınların yüzde %53’nün erkeklerin ise %38’nin ağır yaralanması ile açıklıyor. 

Pink Zones tasarımının kadın sürücülerin yaşam kalitesini artırmak için mevcut karayolu ağındaki kadın sürücüler için şeritlerin ayrılmasını ve Britanya’daki en işlek yollardan bazılarının üzerinde yalnızca kadın üst geçitlerinin oluşturulmasını öneriyor. 

Görsel Stok Görsel Sitesinden Alınmış

Videoda yer alan görsel, arama motorunda tersine aratıldığında bir stok görsel sitesinden alındığı görülüyor. Pembe şeritli yol görseli Briana Jackson tarafından 3 Mayıs 2013 tarihinde yüklenmiş. Söz konusu stok görsel dijital araçlar ile düzenlenerek şeritler pembe hale getirilmiş. 

Pembe şeritleri gösteren görseller,  Sheilas Wheels geliştirdiği projeye istinaden hazırlanarak sigorta şirketinin internet sitesine yüklenmiş. Öte yandan kadınlar için özel pembe şeritli yol yalnızca bir proje olarak kalmış. Birleşik Krallık’ta kadınlar için pembe şeritli yol bulunmuyor.

Endonezya’da kadınlar için pembe şeritli yol yapıldığına dair bir kanıt bulunmuyor. Ancak COVID-19 salgınının ardından kadınlar özgü pembe otobüsler kullanılma sokulmuştu. 
İddia daha önce farklı doğrulama platformları tarafından da incelendi. 

İddia YANLIŞ

Bir TikTok hesabı tarafından yapılan paylaşımda videonun Endonezya’da kadınlar için yapılan özel pembe yol gösterdiği iddia edilmişti. Söz konusu video, Birleşik Krallık’ta sigorta şirketi olan Sheilas Wheels tarafından geliştirilen bir proje. Kadınların trafik kazası daha az yaptığı ancak erkeklere kıyasla kadınların kazalarda daha fazla ağır yaralandıklarını gerekçe göstererek kadınlar için pembe şeritli yol önermiş. Görseller de bir stok görsel sitesinden alınarak projenin görsellerine eklenmiş. Ancak bu proje Birleşik Krallık’ta uygulanmamış. Endonezya’da ise kadınlara özel pembe şeritli yol olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Endonezya’da kadınlar için özel pembe yol yapıldığını gösterdiği iddiası yanlış.