İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 2 Nisan 2024 tarihinde paylaşılan bir grup kişinin metrobüs yolunda yürüdüğünü gösteren videonun İstanbul’da 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında kaydedildiği iddia edildi.

Söz konusu görüntüler farklı sosyal medya hesapları tarafından da benzer iddialarla paylaşılmış.
İddia YANLIŞ
→ Video Ekim 2022 tarihinde yaşanan bir metrobüs arızasından sonra çekilmiş.
→ Ekim 2022’de Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu seferini yapan metrobüsün arıza yapmasıyla yolcular Zincirlikuyu durağına kadar yürümüş.

Video Ekim 2022’de Çekilmiş

2024 Türkiye yerel seçimleri 31 Mart 2024 tarihinde yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı (İBB) seçimlerini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu, en yakın rakibi AK Parti adayı Murat Kurum karşısında yaklaşık yüzde 11,6’lık bir farkla kazandı. Ekrem İmamoğlu’nun ikinci defa İBB Başkanlığını kazandığı seçimde ayrıca 39 ilçenin bulunduğu şehirde CHP, elindeki ilçe belediyesinin sayısını 14'ten 26’ya çıkardı.
Yerel seçimlerin yapıldığı tarihten iki gün sonra sosyal medya platformlarında bir grup insanın metrobüs yolunda yürüdüğü bir video, İstanbul’da 2024 yerel seçimleri sonrasında yaşanan ulaşım problemini gösterdiği iddiasıyla oldukça geniş bir yayılım ağı buldu. Paylaşılan görüntülerde yürüyen grubun arasında birçok kişinin Covid-19 pandemisiyle hayatımıza giren cerrahi maskelerden kullanması dikkat çekiyor.

Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında söz konusu videonun bulunduğu bir habere Hürriyet’in internet sitesinde ulaşmak mümkün. Hürriyet’te yer alan habere göre 7 Ekim 2022 tarihinde Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu seferini yapan bir metrobüs, Zincirlikuyu durağı yakınlarında arıza yapmış. Arıza sonrası metrobüsten inen yolcular Zincirlikuyu durağına kadar yürümek mecburiyetinde kalmış. 

Arama motorlarında anahtar kelimelerle yapılan aramalarda da 7 Ekim 2022 tarihinde yaşanan olay, birçok haber sitesi tarafından da haberleştirilmiş. İddia videosunun veya videodan seçilen kimi görüntülerin bulunduğu haberler incelendiğinde de videonun 31 Mart seçimlerinden sonrasını göstermediği, 7 Ekim 2022’de yaşanan arıza sonucu yurttaşlar tarafından kaydedilmiş olduğu açık bir şekilde görülüyor. 

Sonuç olarak;

Metrobüs yolunda yürüyenleri gösteren videonun, 2024 yerel seçimleri sonrası kaydedildiği iddiası yanlış.