İddia şöyle;

Bir X platformu hesabı tarafından 22 Mart 2024’te yapılan bir paylaşımda Umman’ın Wakan köyünde güneşin 11.00’de doğduğunu, 14.30 battığını ve 3.5 saat oruç tutulduğunu iddia etti.

İddia YANLIŞ
→ Wakan’da gün doğumu  sabah 6 civarında olurken, gün batımı ise akşam 6 civarında oluyor. 
→ Umman Din İşleri Başkanlığının açıkladığı imsakiyeye göre Wakan’da yaşayan insanlar 14 saat 30 dakika oruç tutuyorlar.
Wakan’da gün 12 saat sürüyor
İddiayı araştırmak için Suncalc sitesinde 22 Mart için Umman’ın Wakan köyü araştırıldığı zaman gün gündoğumunun sabah 6.10 gün batımının ise akşam 18.21 olduğu görülebiliyor. 

Google Earth Pro’dan da gün ışığı önizlemesi yapıldığı zaman Wakan’da güneş’in 14.30’da batmadığı görülebiliyor.
Öte yandan Wakan’da 3,5 saat oruç tutulduğu iddiası 2016 yılından beri sosyal medyada dolaşıyor ve her yıl ramazan ayında tekrar gündeme geliyor. İddia ile ilgili daha çok kaynak araştırması yaparken Aljaazera’nın bu sene köye ziyarete gittiği ve köy halkının bu iddianın gerçek olmadığını açıkladığı görülebiliyor. Wakan köyü denizden 2000 metre yükseklikte dağların arasında bir köy olduğu için gün içinde dağların gölgesi bütün köyü kapatıyor. Kafa karışıklığı da buradan başlıyor. Köy halkı güneş ışığından tüm gün yararlanamasa da sahur vakti güneşin görünmesiyle değil, şafağın doğmasıyla başlıyor. İftar ise güneşin dağın arkasında batmasıyla değil ufkun altında batmasıyla bitiyor. 
Umman Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı’nın (Mara) sitesinden Wakan köyünün bağlı olduğu Nakhal şehrinin imsakiyesine bakıldığı zaman köyde 3,5 saatten çok daha fazla süre oruç tutulduğunu görmek mümkün.
22 Mart tarihinde köyde 14 saat 30 dakika oruç tutulduğu gözlemlenebiliyor.

*Tablo sağdan sola doğru gitmektedir.

Bu sene ramazan ayında en fazla süre oruç tutulan yer 16 saat 36 dakika ile İzlanda’nın Reykjavík olurken,  Yeni Zelanda’nın Dunedin kentinde oruç süresi 12 saat 51 dakika olacak. 
Doğrulama platformları da bu iddiayı yanlışlamıştı.

Sonuç olarak;

Umman'ın Wakan köyünde 3,5 saat oruç tutulduğu iddiası yanlış