Bir Facebook sayfasında 17 Aralık 2020 tarihinde yapılan bir paylaşımda THY basın müşaviri Yahya Üstün’ün 40 tane şirkete kayyum olarak atandığı ve buralarda üst düzey maaş aldığı iddiası dile getirilmiş. İddia sahibi paylaşım 60’a yakın beğeni almış ve 600’den fazla kez paylaşılmış. Paylaşılan metin şu şekilde:
“ŞOK EDİCİ HABER TAM 40 YERDEN MAAŞ ALIYOR THY Basın Müşaviri Yahya Üstün 40 tane kayyum şirketinde yönetim kurulu üyesi ve hepsinden üst düzey maaş alıyor”
Benzer iddialar Cumhuriyet, T24 ve GazeteDuvar gibi haber sitelerinde de dile getirilmiş. Haberin kaynağı ise Airport Haber Genel Yayın Yönetmeni ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İyi Parti Meclis Üyesi Ali Kıdık olarak gösterilmiş.

Ali Kıdık kendi kişisel Twitter hesabında 3 Haziran 2019’da bu iddiayı şu şekilde ifade etmiş:
“THY Basın Müşaviri Yahya Üstün 40 tane kayyum şirketinde yönetim kurulu üyesi. Üstün zekalı dememin sebebi bu. Her babayiğit 40 şirketle ilgilenemez. 10 parmağında on marifeti geçtik tam 40 ayak olur. İşte belgeleri”

Ali Kıdık’ın Twitter hesabı doğrulanmış olmasa da sahibi olduğu www.airporthaber.com adlı havacılık haber portalındaki köşesi bu Twitter hesabına bağlanıyor. Bu nedenle hesabın Ali Kıdık’ın Twitter hesabının ona ait olduğu kabul edilebilir.
Bu iddialara cevaben Yahya Üstün de Twitter’dan yaptığı açıklamada iddiaları “yalan” olarak nitelendirmiş ve “Kaynak Holding ve alt şirketlerindeki Yönetim Kurulu Üyeliği görevim için toplam 7000 TL maaş almaktayım” şeklinde kendini savunmuştur.

Ayrıca 5 Haziran 2019 tarihinde TMSF de çıkan iddialara karşılık “aynı grupta yer alan şirketlere ortak bir yönetim oluşturmak amacıyla aynı kişiler atanmakta, bununla birlikte bu kişilere atandığı grup ve şirket sayısına bakılmaksızın tek bir şirketten ödeme yapılmaktadır” şeklinde bir açıklamada bulunarak Yahya Üstün’ü savunmuştur.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün’ün 40 Tane Şirkete Kayyum Olarak Atandığı İddiası Doğru Mu?
10 Kasım 2016’da kabul edilen 6758 Sayılı Kanun ile birlikte Olağanüstü Hal Kanun Hükmü Kararnamelerinden bazıları kabul edildi. Bu Kanunla kabul edilen OHAL KHK’sı ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 128. Maddesi değiştirildi. Buna göre, “el konulan taşınmaz, hak ve alacakların idaresi gerektiğinde bu malvarlığı değerlerinin yönetimi amacıyla kayyım atanabilir” ibaresi eklendi.

Böylece, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 128. Maddesinde “terör örgütlerine aidiyeti, iltisağı veya irtibatı nedeniyle” kayyum atanmasına karar verilen şirketlere ve varlıklara kayyum olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun atanması öngörüldü.

TMSF’nin kayyum olduğu şirketlere ait verilere bakıldığında 474’ü anonim şirket, 312’si limited şirket, 39’u şahıs işletmesi ve 50’si diğer olmak üzere 875 adet şirkete kayyum olarak atandığı görülüyor. Nitekim, TMSF kayyum olarak atanan şirketlerin listesini sunuyor. Böylece TMSF toplam aktif büyüklüğü 58,94 milyar TL olan şirketlere kayyum olarak atanmıştır.

TMSF’nin kendi sayfasında yaptığı açıklamaya göre 140’ı fon personeli olmak üzere 289 kişi yönetim organlarına atanmış. Bunun anlamı, TMSF’nin sadece kendi personelini değil, aynı zamanda dışarıdan da atama yaptığıdır. Nitekim, TMSF de “atanan kişiler, konusunda uzman, kamu ve/veya özel sektör tecrübesi bulunan, aynı zamanda mali ve hukuki konularda deneyimli, yetkin ve güvenilir kişiler arasından seçilmektedir” diyerek dışarıdan atama gerekçesini ortaya koyuyor. Fakat, TMSF yapılan atamalarda açık bir şekilde tek ücret ödemesi yapıldığını ifade etmiş:
“Bu kişilere görevlendirildikleri şirket sayısına bakılmaksızın, belirlenen standart tutarlar üzerinden, sadece tek şirketten ücret ödenmektedir”
Fakat, TMSF’nin kayyum atanan şirketleri listesinde hangi şirkete kimin atandığını bulmak mümkün değil.
Bu nedenle, Ali Kıdık’ın paylaştığı liste incelendiğinde şirketlerin Kaynak Holding’e ait olduğu görülüyor ve bu şirketlere Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 18 Kasım 2015 tarihinde ve 22 Ekim 2016 tarihinde kayyum atanmasına karar verildiği haber olarak verilmiş. Liste dikkate alındığında Yahya Üstün’ün Kaynak Holding’e ait şirketlere kayyum olarak atandığı belirtilebilir.
Sonuç:
İddia KISMEN YANLIŞ.
Yahya Üstün’ün 40’a yakın şirkete kayyum olarak atandığı iddiası doğru, çünkü Kaynak Holding’in TMSF’ye devredilen tüm şirketlerine atanmış. TMSF açıklamasına göre, “aynı grupta yer alan şirketlere ortak bir yönetim oluşturmak amacıyla aynı kişiler atanmakta” denilerek Yahya Üstün’ün Kaynak Holding’e ait tüm şirketlere kayyum olarak atandığı kabul edilmiş. Fakat TMSF açıklaması ücret ödemesinin tek şirket üzerinden olduğunu net bir şekilde belirtiyor. İddianın ilk sahibi Ali Kıdık da Üstün’ün 40 şirkette yönetim kurulu üyesi olduğunu belirtmiş fakat her şirketten ayrı maaş aldığı ile ilgili bir ayrıntıya girmemiş.

Sonuç olarak;

THY basın müşaviri Yahya Üstün’ün 40 tane şirkete kayyum olarak atanıp hepsinden maaş aldığı iddiası