
Mark Zuckerberg ‘CIA İsterse Mesajlaşmaları Okuyabilir.’ İfadesini Kullandı mı?
Bilim & Teknoloji
İlk yayın :
16 Ocak 2025
İddia şöyle;
Bir Instagram hesabı tarafından 12 Ocak 2025’te yapılan bir paylaşımda Meta Platformları CEO’su Mark Zuckerberg’ün ‘CIA isterse WhatsApp mesajlaşmalarını okuyabilir.’ açıklamasını yaptığı iddia edildi.
İddia KISMEN YANLIŞ
Meta Platformları CEO’su Mark Zuckerberg’ün sözleri bağlamından koparılarak ve yanlış bir yönlendirmeyle paylaşılmış.
Zuckerberg’ün açıklamalarında dikkat çektiği temel nokta, uçtan uca şifrelemenin mesaj içeriklerini hizmeti sunan şirketlerden gizlediği ancak cihaz güvenliğinin sağlanamaması durumunda bu korumanın geçerli olmadığı. Pegasus gibi casus yazılımlar veya farklı yollarla cihazın hacklenmesi durumunda mesajlar şifrelenmiş olsa bile kullanıcı cihazından erişilebiliyor.
Açıklamalar Bağlamından Koparılmış
Meta Platformları CEO’su Mark Zuckerberg, son dönemde yaptığı açıklamalarla tartışmaların odağı haline geldi. 7 Ocak’ta paylaştığı bir videoda, 2016’dan bu yana yürüttüğü doğrulama programını ABD’de sonlandırdığını duyuran Zuckerberg, ayrıca Meta’nın bazı departmanlarını Teksas’a taşıma planlarını da açıkladı. Bu hamleler, birçok medya kuruluşunda, 20 Ocak’ta göreve başlayacak Donald Trump yönetiminin ilk etkileri olarak yorumlandı. Zuckerberg, bir podcast programında ise Biden yönetiminin, aşıların yan etkilerine ilişkin paylaşımların kaldırılması yönünde Meta’ya baskı yaptığını öne sürerek yeni bir tartışmanın fitilini de ateşledi. Öte yandan, NSO Group’a ait casus yazılım Pegasus ile ilgili davada Meta’nın kazandığı zafer, şirket için önemli bir hukuki başarı olarak kayıtlara geçti. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Zuckerberg’ün bir podcast programında gündeme dair yaptığı açıklamalar, çeşitli iddiaların sosyal medyada dolaşıma girmesine yol açtı.
Mark Zuckerberg’ün açıklamalarını nerede yaptığını öğrenmek için küçük bir Google araması yapmak yeterli oluyor. Araştırma sonucunda, META’nın CEO’sunun Joe Rogan Experience adlı bir podcast programına konuk olduğu ve tartışmalara yol açan açıklamalarını burada yaptığı anlaşılıyor.
Video incelendiğinde Zuckerberg’ün söylediği iddia edilen kısmın 2:33:00’de olduğu anlaşılıyor..
“Signal ve WhatsApp aynı şifrelemeyi kullanıyor. Bu bir açık kaynak. NSA gibi birisi telefonunuza girebilir ve telefonunuzdaki her şeyi görebilir. Şifrelemenin gerçekten iyi yaptığı şey, hizmeti yürüten şirketin bunu görmemesini sağlamaktır. Bu nedenle Whatsapp kullanıyorsanız, size WhatsApp'ta mesaj attığımda, meta sunucularının bu mesajın içeriğini gördüğü bir nokta yoktur. Ancak bilirsiniz, mesajın bir fotoğrafını çekmedikçe veya bunu META ile başka bir şekilde paylaşmadıkça, temelde şirketi tamamen devre dışı bırakır ki bu bence bir dizi nedenden dolayı gerçekten önemlidir.”
“20 yıl boyunca bununla ilgili çok fazla sorun yaşamadık ama teoride eğer birisi WhatsApp’ı hackleseydi ve mesajlar şifreli olmasaydı hackerlar herkesin mesajlarına erişebilirdi ama şifreli olduğu için metaya girip mesajlarınıza erişemezler. Bu yüzden mesajlara erişebilmek için NSA veya CIA gibi birinin telefonunuzu hacklemesi gerekirdi. Bunu yapmanın Pegasus gibi muhtemelen yolları vardır. Muhtemelen bizim bilmediğimiz yollar vardır yani bilgisayara erişiminiz varsa genellikle içeri girebilirsiniz. Bu yüzden FBI sizi tutuklarsa ve telefonunuzu alırsa muhtemelen içeri girip orada ne olduğunu görebilirler.”
Mark Zuckerberg’ün Joe Rogan Experience adlı podcast programında yaptığı açıklamalar incelendiğinde, CIA’in WhatsApp mesajlarına direkt olarak erişebileceğine dair bir ifade yer almadığı görülüyor. Zuckerberg, WhatsApp mesajlarının uçtan uca şifreleme ile korunduğunu ve bu mesajların META dahil kimse tarafından okunamayacağını vurguluyor. Ancak, mesajlara yalnızca telefona kurulan bir casus yazılım aracılığıyla ya da telefonun başka bir kişinin eline geçmesi durumunda erişilebileceğini ifade ediyor.
Bu konuda şu içeriği faydalı bulabilirsin
WhatsApp, 2016 yılından beri Signal’in uçtan uca şifreleme yöntemini kullanarak kullanıcıların mesajlarını güvence altına alıyor. Bu teknoloji sayesinde mesajlaşmalar, kullanıcılar arasında tamamen şifrelenerek iletiliyor ve araya üçüncü bir kişinin girmesi engelleniyor. Şifrelerin anahtarları yalnızca kullanıcıların cihazlarında bulunuyor ve bu nedenle mesaj içeriklerine WhatsApp dahil hiç kimse erişemiyor. Ancak WhatsApp, meta verilere (kiminle, ne zaman ve nerede mesajlaştığınız gibi bilgiler) erişebiliyor. Bu, mesaj içeriklerinden bağımsız olan ve platform tarafından kaydedilebilen bilgilerdir.
Sonuç olarak;
Mark Zuckerberg’ün ‘CIA isterse mesajlaşmaları okuyabilir.’ ifadesini kulllandığı iddiası kısmen yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
CIA COVID-19’a Neden Olan Virüsün Büyük İhtimalle Çin’deki Bir Laboratuvardan Sızdığını Açıkladı mı?
İran'daki Protesto Görüntüleri Güncel mi?
WhatsApp’ın 1 Ekim 2024’te iPhone 7 Serisine Desteğini Keseceği İddiası Doğru mu?
Fotoğraf Angela Merkel, Theresa May ve Gina Haspel’i mi Gösteriyor?
WhatsApp Mesajları; Uçtan Uca Bilinmezlik
Trump'a Suikast Düzenleyen Saldırganın Antifa Üyesi Mark Violets Olduğu İddiası Doğru mu?
FBI Pizzagate'in Gerçek Olduğunu Duyurdu mu?
Fotoğraf Ateizm Derneği’nin Metin Uca’nın Cenazesine Çiçek Gönderdiğini mi Gösteriyor?
WhatsApp’ta Yayılan “Fas Depremi Resimlerini İçeren Sismik Dalga Kart” Mesajı Doğru mu?
Mark Wahlberg "Hollywood’da Sübyancı Elitler" Olduğunu Mu Söyledi?