Bir Instagram sayfası tarafından 14 Ocak 2021 tarihinde yapılan paylaşımda paylaşılan fotoğrafın “İnari Tilkisi” adı verilen türe ait olduğu iddia edildi. Gönderi, 1 milyondan görüntülenme ve 20 binin üzerinde beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Dünyanın en sevimli hayvanlarından biri olarak bilinen İnari Tilkileri, insanlardan hiç korkmazlar aksine insanları çok severler
Paylaşım 2015 yılından beri sosyal medyada gündeme gelmesinin yanında bazı haber ajansları tarafından da paylaşılmış. Söz konusu paylaşım, uluslararası platformlarda ve sosyal medya hesaplarında da çeşitli tarihlerde gündeme geldiğinden, Snopes ve Hoax or Fact gibi doğrulama platformları tarafından yanlışlanmış.
“İnari Tilkisi” Olduğu İddia Edilen Fotoğraf Gerçek Mi?
2015’te Snopes ve 2018’de Hoax or Fact tarafından yapılan analizlerde, paylaşılan fotoğrafın “İnari tilkisi” ya da “Madagaskar’da keşfedilen bir Güneydoğu Afrika maymunu” olduğu iddiası incelenmiş. Snopes tarafından yapılan analizde, bu fotoğrafın çeşitli sosyal medya platformlarında 2015’te paylaşılmaya başlandığı belirtilmiş. İki kuruluş tarafından yanlışlanan bu iddiada fotoğraflanan hayvan ise gerçek değil.
Fotoğraf, bunun yerine, Rusya'daki Santani Atölyesi’nde Sathaniel isimli bir sanatçı tarafından üretilen "Inari Foxes" koleksiyonundan bir bebeği gösteriyor.

Rusya’daki Santani atölyesinin Deviant Art sitesinde kendine ait bir sayfası da bulunuyor. Bu sayfada, atölye tarafından “İnari Foxes” koleksiyonunda paylaşılan fotoğraflar görülüyor.

Hoax or Fact isimli doğrulama platformu tarafından yapılan analizde yer alan ifadeler şu şekilde:
“Inari, Japonya ve Hindistan gibi yerlere atfedilen mitolojik "Tilki Ruhu" ile ilgilidir. Ancak aslında Inari'nin kökenleri net değil. Genel olarak, Inari tapınaklarının karakteristik özellikleri, her iki tarafta biri olan bir çift tilki heykeliyle korunan kırmızı kapılardır. Söz konusu hikâyeye geri dönersek, resimlerde gerçek bir Inari tilki yaratığı gösterilmiyor.”

Sonuç:
İddia YANLIŞ
Söz konusu fotoğraf, “İnari Tilkisi” adı verilen bir türe ait değil. Ayrıca, “İnari” Hindistan ve Japonya’da yaygın olan mitolojik “Tilki Ruhu” ile ilgili ve kökenleri bilinmiyor. Fotoğraf ise Rus bir sanatçı tarafından “İnari foxes” ismi verilen koleksiyon kapsamında yapılan bir bebeği gösteriyor. Sonuç olarak, fotoğrafın “İnari Tilkisi” adı verilen türe ait olduğu iddiası ve bu “türe” yönelik yapılan iddialar yanlış.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın “Inari Tilkisi” adı verilen türe ait olduğu iddiası