Bir X hesabı tarafından 13 Ekim 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun Hizbullah’ın güdümlü füzelerle İsrail’e yaptığı saldırıyı gösterdiği iddia edildi.
İddia YANLIŞ
Video İsrail’de gerçekleşen bir patlamayı göstermiyor.
Görüntüler, 2015 yılında Çin’in Sichuan kentindeki itfaiye ekiplerinin yaptığı bir tatbikata ait.
Video İsrail’e Yapılan Bir Saldırıya Ait Değil
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın 27 Eylül’de İsrail saldırılarında hayatını kaybetmesiyle İsrail - Hizbullah arasındaki çatışmalar yeni bir aşamaya geçti. Misilleme olarak İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı da çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşmesiyle ilgili kaygıların artmasına neden oluyor. İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik askeri harekatı sürerken Hizbullah güçleri de İsrail üslerine saldırılar düzenliyor. Sosyal medyada da bölgeden geldiği iddia edilen birçok video dolaşıma giriyor.
Videodaki ekran görüntüleri aratıldığında ilk olarak videonun 2017 yılında Fransa’da yaşanan bir patlamaya ait olduğu haberlerine ulaşılsa da biraz daha detaylı arandığı zaman videonun 2015 senesinde Reddit platformuna yüklendiği tespit edilebiliyor. Yapılan sorgulamada video Reddit’e 19 Kasım 2015’te ‘Çin’de kimya fabrikasında patlama’ başlığı ile yüklenmiş. 30 Kasım 2015’te aynı başlıkla YouTube platformunda da videoya ulaşabilmek mümkün.
Kasım 2015’te Çin’de yaşanan patlama haberleri araştırıldığında ise videonun 2015 yılından beri Çin’de birçok haberle ilişkilendirildiği görülüyor. Çin’de yayın yapan bir haber sitesi videonun kaynağını araştırdığında görüntülerin bir patlamaya ait olmadığı, itfaiye ekiplerinin yaptığı bir tatbikattan alınan görüntüleri gösterdiği bulgusuna ulaşmış. Yapılan araştırmada söz konusu videonun 12 Kasım 2015 tarihinde Çin’in Sichuan kentinin ev sahipliğinde gerçekleşen Acil Yardım Departmanı Liderleri Toplantısı "Kurtarma Başarıları Gösterimi" sırasında kaydedildiği ifade ediliyor. Eğitim tatbikatının Chengdu Kamu Güvenliği İtfaiye Teşkilatı Eğitim Üssünde gerçekleştirildiği belirtiliyor.
Chengdu Yangın Kurtarma ekibi resmi Weibo hesabından da 12 Kasım 2015’te yapılan tatbikatın görüntülerini paylaşmış. Fotoğraflar incelendiği zaman söz konusu iddiadaki video ile örtüştüğü gözlemleniyor.
Çin’in arama motoru Baidu’da arama yapıldığında Chengdu Kamu Güvenliği İtfaiye Teşkilatı Eğitim Üssünde geçmiş yıllarda da tatbikatlar gerçekleştirildiğine ulaşılabiliyor.
Sonuç olarak;
Videonun Hizbullah’ın İsrail’e attığı güdümlü füzeleri gösterdiği iddiası yanlış