Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 23 Haziran 2025’te yapılan paylaşımda yer alan videonun, ABD’nin İran’a saldırmasının ardından düzenlenen Trump karşıtı bir gösteriyi gösterdiği iddia edildi

İddia KISMEN YANLIŞ
Video, 14 Haziran 2025’te San Diego’da düzenlenen "No Kings" protestosu sırasında kayda alınmış.
Bu protestolar, Trump yönetiminin iç politikasına karşı yapılmış ve savaş karşıtı bir içerik taşımıyor.
Sosyal medyada video, ABD'nin 22 Haziran 2025’te İran’a düzenlediği füze saldırısıyla ilişkilendirilerek savaş karşıtı bir protesto gibi sunulmasına rağmen video, bu saldırıdan günler önce paylaşılmış.
Video “No Kings Protests” Adı Verilen Gösteriler Sırasında Kayda Alınmış, Savaş Karşıtlığı ile Bir İlgisi Bulunmuyor
ABD’de, demokratik değerlerin ve göçmen haklarının korunması motivasyonuyla, 14 Haziran 2025 tarihinde “No Kings” adı verilen protesto gösterileri düzenlenmeye başladı. Protestocular, bu eylemlerle otoriterleşme endişesini gündeme taşımaya çalıştıklarını belirtmişti. Yaklaşık 2.100’ü aşkın şehirde düzenlenen eylemlerin en yoğun katılımlıları Philadelphia, Los Angeles, New York, Chicago, Atlanta, Denver ve Austin gibi büyük kentlerde görüldü. Gösterileri düzenleyen çeşitli kurumlar, bu protestoların Donald Trump’ın göçmen karşıtı ve militarist politikalarına tepki olduğunu vurgulamıştı. Özellikle Los Angeles’ta ICE (Immigration and Customs Enforcement; Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi) baskınları sonrası yaşanan polis ve ulusal muhafız müdahaleleri, gösterilerin daha da yaygınlaşmasında etkili olmuştu. Her kitlesel eylemde olduğu gibi, bu protestolar sırasında da sosyal medyada bağlamından koparılarak ya da anlamı çarpıtılarak paylaşılan video ve görüntüler hızla yayıldı. Bu durum, kullanıcıların karşılarına çıkan içeriklerin gerçekten bu gösterilere ait olup olmadığını ayırt etmesini güçleştiriyor.
İddia gönderisinde yer alan video da kullanıcılarda kafa karışıklığına yol açmış. Video bazı paylaşımlarda, ABD’nin İran’a düzenlediği füze saldırısı ile ilişkilendirilerek ABD’lilerein Trump’ı savaş karşıtı bir noktadan prosteto ettikleri iddia edilmiş. Videonun gerçekten İran-İsrail Savaşı’na ABD’nin dahli ile bir ilgisi olup olmadığını anlamak için öncelikle videonun hangi tarihte ve nerede kayda alındığını bulmakta fayda var. Öncelikle görselden alınan ekran görüntüleri Google Lens üzerinden tersine görsel arama yöntemi ile araştırıldığında karşılaşılan videoların çoğunda yer alan açıklamalar, videonun Trump karşıtı bir gösteride kayda alındığı yönünde. Araştırmayı derinleştirmek için videodaki bazı ipuçlarını kullanarak buranın gerçekten ABD’de bir yer olup olmadığı anlaşılabilir. Videoda kırmızı bir binanın üzerinde Globe Mills yazdığı görülüyor. Yalnızca bu görsel üzerinden arama yapıldığında ise buranın “1431 Pacific Hwy San Diego, Kaliforniya” adresinde yer alan bir bina olduğu anlaşılıyor. Bu adres Google Earth üzerinden aratıldığında, videonun çekildiği yerle aynı yer oldukları anlaşılıyor. Yani görüntüler, ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Diego şehrinde kayda alınmış. Peki görüntü kaydının ulaşılabilen en eski tarihli paylaşımı nedir ve gerçekten savaş karşıtı bir Trump gösterisine mi ait?

Tersine görsel aramada karşılaşılan paylaşımların en eski tarihlisi 15 Haziran 2025 tarihinde paylaşılan bir Instagram gönderisi. Bu tarihler araştırıldığında, San Diego bölgesinden protesto görüntülerinin haber kanallarında da yoğun bir şekilde paylaşıldığı görülüyor. Ancak bu tarihte yapılan protestolar, Trump yönetiminin otoriter eğilimlerine ve göçmen karşıtı politikalarına karşı çıkmak amacıyla gerçekleştirilen Trump karşıtı gösteriler. ABD'nin İran-İsrail Savaşı'na dahil olmasıyla bir ilgisi bulunmuyor. Keza ABD, 22 Haziran’da İran’a füze atarak İran-İsrail Savaşı’na dahil olmuştu.

Sonuç olarak;

Videonun ABD’nin İran’a saldırmasının ardından Trump karşıtı olarak düzenlenmiş bir gösteriyi gösterdiği iddiası yanlış.