Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir X kullanıcısı tarafından 17 Ekim 2026 tarihinde yapılan bir paylaşımda yer alan videonun, Rusya'nın paylaştığı nükleer bomba görüntüleri olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Tersine görsel arama sonucunda, videonun Rusya'da değil, Polonya'daki Podborsko Soğuk Savaş Müzesi'nde kaydedildiğine ilişkin bilgilere ulaşılıyor.
Müzenin resmi internet sitesindeki fotoğraflar, iddiaya konu olan videodaki sığınağın iç yapısı ve sergilenen nesnelerle örtüşüyor..
YouTube videoları ve Google Haritalar'daki ziyaretçi fotoğrafları da görüntülerin Rusya'nın paylaştığı nükleer bombaya değil, Polonya'daki müzeye ait olduğunu destekliyor.
Görüntüler Polonya’daki Bir Soğuk Savaş Müzesinden
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları ve NATO ile yaşadığı gerilim, nükleer silahların kullanılması ihtimalini yeniden uluslararası gündeme taşıdı. Bu süreçte nükleer silahlara ait olduğu öne sürülen görüntüler de sosyal medyada yayılmaya başladı. Bazı videoların ise farklı yerlerde kaydedilen görüntülerin yanlış bağlamlarla paylaşılması sonucu dolaşıma girdiği görülüyor.
İlgili X gönderisinde yer alan video da benzer bir nitelik taşıyor. Video, X’te Rusya'nın paylaştığı nükleer bomba görüntüleri olduğu iddiası ile yüksek etkileşimlere ulaşmış. Görüntülerin gerçekten Rusya’nın nükleer görüntüleri olup olmadığını anlamak için ilk olarak tersine görsel arama yapılabilir. Bu aramanın sonunda 14 Ekim 2026 tarihli bir X gönderisi dikkat çekiyor.

Bu X gönderisinde aynı video, aynı iddianın İngilizce açıklamasıyla paylaşılmış. Gönderiye yapılan bir yorumda ise görüntülerin Rusya'da değil, Polonya'nın Podborsko yerleşimindeki Soğuk Savaş Müzesi'nde kaydedildiği belirtiliyor. Yoruma göre 1960'ların sonunda nükleer silahların depolanması amacıyla inşa edilen ve 3001 numaralı tesis olarak bilinen eski Sovyet sığınağı, 2016'da müzeye dönüştürülmüş. Videoda görülen büyük silindirik nesnenin de gerçek bir nükleer bomba değil, müzede sergilenen bir maket olduğu ifade ediliyor.
Bu açıklamanın ardından yapılan basit bir Google aramasında, Polonya'da gerçekten böyle bir müzenin bulunduğu görülüyor. Müzenin resmi internet sitesinde yer alan fotoğraflar incelendiğinde, iddiaya konu olan videodaki sığınağın iç yapısı ve sergilenen nesnelerin aynısı olduğu anlaşılıyor.

Kaynak: http://www.muzeum.kolobrzeg.pl/pl/muzeum/muzeum-zimnej-wojny/ 

Ayrıca YouTube'da yayımlanan bir videoda da müzenin iç mekanları ve sergilenen nükleer silah maketleri görülebiliyor. Müzenin Google Haritalar'daki kaydında ise konum bilgilerine, ziyaretçi fotoğraflarına ve tesisin içinden çekilen görüntülere ulaşılabiliyor. 
Polonya’nın Batı Pomeranya bölgesinde, Białogard yakınlarında bulunan Podborsko Soğuk Savaş Müzesi, eski bir nükleer silah deposunda yer alıyor. 3001 numaralı tesis, 1967-1969 yılları arasında Polonyalı askerler tarafından inşa edilmiş ve 1970’te Sovyetler Birliği’ne devredilmiş. Yaklaşık 160 nükleer başlık depolama kapasitesine sahip olan tesis, Soğuk Savaş boyunca gizli tutulmuş. 2015'ten itibaren Kołobrzeg’deki Polonya Silahları Müzesi tarafından işletilen tesis, Eylül 2016’da Soğuk Savaş Müzesi adıyla ziyarete açılmış. Müzede SCUD-B füze sistemine ait bir motor bölmesinin yanı sıra Sovyet askerlerinin kullandığı üniformalar ve çeşitli askeri eşyalar da sergileniyor.
Sonuç olarak görüntüler, Rusya'nın dünyayla paylaştığı nükleer bombaya değil, Polonya'daki Soğuk Savaş Müzesi'ne ait. Video, müzede kaydedilen görüntülerin yanlış bağlamda paylaşılmasıyla dolaşıma girmiş.

Sonuç olarak;

Videonun Rusya'nın paylaştığı nükleer bomba görüntüleri olduğu iddiası yanlış.