Bu içerik Doğruluk Payı gönüllüsü Ebru Sevinç tarafından yazılmıştır.
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 17 Ağustos 2021 tarihinde paylaşılan fotoğrafta Halep’te Suriyeli bir sanatçının yıkılan evlerin enkazından Özgürlük Anıtı inşa ettiği iddia edildi.

Söz konusu iddia çeşitli aralıklarla yerli ve yabancı birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.
Özgürlük Heykeli, Yıkılan Evlerin Enkazından mı Yapıldı?
Arama motorlarında söz konusu iddia anahtar kelimeler aratıldığında, 2016 yılında yayımlanan ve 2020 yılında güncellenmiş “Suriye’nin Özgürlük Anıtı’nın Ardındaki Gerçek” başlıklı Al Arabiya haberine ulaşılıyor. Al Arabiya, Tammam Azzam isimli Suriyeli sanatçıyla iletişime geçtiklerini ve Azzam’ın kendilerine, eseri bilgisayarda fotomontaj yoluyla yaptığını, gerçek bir heykel olmadığını açıkladığını aktarmış.

Azzam, “Özgürlük Heykeli” isimli eserini, kişisel Facebook hesabında 8 Eylül 2012 tarihinde paylaşmış. Facebook’ta düzenleme geçmişine bakıldığında sanatçının eserini ilk olarak “Özgürlük Heykeli” başlığıyla yayımladığı görülüyor. Ekim 2016’da eserin enkazdan oluşturulduğu iddiasının hızla yayılmasının üzerine Azzam, 24 Ekim 2016 tarihinde açıklama kısmına “fotomontaj” ibaresini de eklemiş.

Suriyeli sanatçı Tammam Azzam’ın resmi internet sitesine ve Instagram hesabına bakıldığında Suriye’de iç savaşta yıkılan binaların görüntülerini kullanarak, fotomontaj yöntemiyle benzer birçok eser ürettiği görülüyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından 17 Ağustos 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Suriyeli bir sanatçının Halep’te yıkılan evlerin enkazından Özgürlük Anıtı inşa ettiği iddia edilmişti. Paylaşılan fotoğraftaki eser Tammam Azzam adlı bir Suriyeli sanatçıya ait. Azzam, eseri bina yıkıntılarından inşa etmediğini, bunun fotomontaj yöntemiyle dijital ortamda hazırlanan bir eser olduğunu belirtmiş.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın savaş bölgesinde yıkımın kalıntılarından yapılmış bir Özgürlük Anıtı tasvirini gösterdiği iddiası yanlış.