Bir Instagram kullanıcısı tarafından 17 Ağustos 2020 tarihinde paylaşılan görselde, 1884 yılında Adolf Hitler’in 4 yaşındayken bir rahip tarafından boğulmaktan kurtarıldığı iddia edildi. Gönderi 900 bini aşkın görüntülenme aldı.
Görselde geçen metin şu şekilde:
1884 yılında bir rahip, 4 yaşındaki bir çocuğu boğulurken kurtardı. O çocuk Adolf Hitler’di
Adolf Hitler’in 4 yaşındayken boğulmaktan bir rahip tarafından kurtarıldığı iddiası 2012’den bu yana birçok ulusal ve yabancı basında yer bulmuş.
Adolf Hitler 4 Yaşındayken Boğulmaktan Bir Rahip Tarafından Kurtarıldı mı?
Paylaşımda belirtilen iddialar 1884 yılında 4 yaşında olan Adolf Hitler’in bir rahip tarafından boğulmak üzereyken kurtarıldığı üzerine. Öncelikle Adolf Hitler 20 Nisan 1889 tarihinde doğduğu için bu olayın 1884 tarihinde gerçekleşmiş olması mümkün değil. Fakat kısa araştırma sonunda söz konusu hikâyenin Adolf Hitler’in 4 yaşında olduğu 1894 yılında geçtiği ile ilgili kaynaklara rastlanıyor.

Hikâye en net şekilde 2004 yılında yayınlanan Anna Elisabeth Rosmus’un “Out of Passau: Leaving a City Hitler Called Home” adlı kitabında yer almış. Hitler’in Passau’daki yıllarını anlattığı bölümde Rosmus, Inn ırmağının kıyısında oynamayı seven Hitler’in ırmağa düştüğünü ve yine o dönemde 4 yaşlarında olan Johann Nepomuk Kühberger’in Hitler’i boğulmak üzereyken kurtardığını yazmış. Kühberger 1914 yılında rahip olmuş. Rosmus bu hikâyenin Passau’da herkes tarafından bilindiğini de belirtmiş.
Hikayeyle ilgili diğer anlatı ise 1975’e kadar Passau’da rahiplik yapan ve zamanının en iyi kilise müzisyenlerinden biri olarak gösterilen Max Tremmel’in 1980’de ölmeden önce söylediklerine dayanıyor. Tremmel kilisede selefi olan Kühberger’in ona Hitler’i boğulmaktan nasıl kurtardığına dair hikâyeyi anlattığını söylemiş.
Bu iddianın ortaya çıkışı ilk olarak, 1894 yılının ocak ayında Donauzeitung Danube gazetesinin arşivlerinde rastlandığı iddia ediliyor. Fakat internet ortamında bu arşive ulaşmak mümkün değil. Bu hikâye, Adolf Hitler tarafından ise hiçbir zaman doğrulanmamış.
Sonuç:
İddia KISMEN YANLIŞ
1894’te Adolf Hitler’in çocukluğunu geçirdiği Passau’da Inn ırmağına düştüğü ve henüz 4 yaşındaki Kühberger tarafından kurtarıldığı bazı yorumcular tarafından anlatılan bir hikâye. Paylaşımdaki iddialar temelinde düşündüğümüzde Adolf Hitler henüz doğmadığı için hikâyenin geçtiği iddia edilen yıl 1884 doğru değil. 1894’te olduğu öne sürülen olayda ise Hitler aslında bir rahip tarafından değil ileride rahip olacak biri tarafından kurtarılmış. Bu nedenle paylaşımdaki iddiada doğru olması muhtemel taraflar olduğu gibi yanlış bilgiler de içeriyor.

Sonuç olarak;

1884 yılında 4 yaşında olan Adolf Hitler’in bir rahip tarafından kurtarıldığı iddiası