İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 20 Haziran 2022 tarihindeki paylaşımda İsviçre’nin Türkiye’den enflasyon gerekçesiyle yapılan iltica taleplerini kabul etme kararı aldığı iddia edildi

İddialar Nasıl Yayıldı?
Türkiye’de Aralık 2021 dönemiyle artmaya başlayan enflasyon oranı Ekim 2022’de yıllık % 85,5’e ulaşarak zirve yapmıştı. Baz etkisiyle Aralık 2022’de %64’e gerileyen yıllık enflasyon özellikle orta ve düşük gelir seviyesindeki gruplarda ciddi bir alım gücü erimesine neden oldu.  Bu durum da özellikle genç ve eğitimli nüfusun görece ücretlerin yüksek olduğu yerlere göç motivasyonunu artırıyor. Avrupa İstatistik Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde güncellediği ‘İltica İstatistikleri’ de bu beklentileri doğruluyor. Suriye ve Afganistan’dan sonra Avrupa ülkelerine en çok Türkiye’den iltica başvurusu yapıldığı gözlemleniyor.
İltica ve göçün aynı anlamlara gelmediğini belirtmek de gerekiyor. İltica etmek, ırkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşleri nedeniyle zulüm görme korkusuyla bir kişiye, başka bir ülke tarafından verilen ‘mültecilik’ statüsüdür. Göçmenler ise zulümle alakası olmayan birçok sebepten ülkesini terk edebilir.
Türklerin Avrupa’ya iltica başvurularında yaşanan artış, sosyal medyada gündem olurken bir dizi internet haber platformunda İsviçre’nin artık Türkiye’den “enflasyon gerekçesi” ile yapılan iltica taleplerini kabul etme kararı aldığına dair bir iddia dolaşıma girdi ve kısa sürede dikkat çekti. Twitter’da anlık haber platformu birçok hesap iddiayı dolaşıma soktu ve konu haberleştirildi.
İsviçre Göç Sekreterliği İddiaları Tekzip Etti
2 Şubat 2023’te İsviçre Göç Sekreterliği resmi Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Paylaşımın çevirisi şu şekilde: 
“Türkiye'deki bazı medya organları, 🇹🇷 'den insanların #İsviçre’ye ekonomik sebeplerle #ilticalarının kabul edildiğini iddia ediyor. Bu yanlış. 🇨🇭 ırk, din, milliyet vb. temelinde zulüm görme riski taşıyan kişilere sığınma hakkı verir. Daha fazla bilgi için: https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/asyl/asyl.html”

Paylaşımdaki bağlantı kullanıcıları İsviçre Göç İdaresi Sekreterliği’nin resmi internet adresine yönlendiriyor. Sayfada İsviçre’ye iltica koşulları hakkında ayrıntılı bilgi ve bir açıklama yer alıyor. Açıklama şöyle:
“Dünya çapında milyonlarca insan evlerini terk etmek ve başka bir ülkeye iltica başvurusunda bulunmak zorunda kalıyor. Bazıları siyasi görüşleri veya dini inançları nedeniyle kendi ülkelerindeki yetkililerin zulmüne maruz kalırken, diğerleri iç savaştan kaçıyor veya felaketle sonuçlanan ekonomik koşullar nedeniyle evlerini terk ediyor. İsviçre, kaçmayı seçtikleri ülkelerden biridir. Zulme uğrayan insanlara sığınma hakkı verir ve ihtiyacı olanlara geçici koruma sağlar.”
İsviçre özel olarak Türkiye’den gelen ekonomi ve enflasyon kaynaklı başvuruları kabul etme kararı almış değil. İltica başvurularında özellikle ırk, din, milliyet vb. temelinde zulüm görme riski taşıyan kişilere sığınma hakkı veriyor. Kendi ülkelerinde yetkililer sebebiyle iç savaş, felaketle sonuçlanan ekonomik koşullar gibi yollarla zulme maruz kalan ya da bunun riski altında olan, evlerini terk etmek durumunda olan insanların başvuruları değerlendiriliyor.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda İsviçre’nin Türkiye’den enflasyon gerekçesiyle yapılan iltica taleplerini kabul etme kararı aldığı iddia edilmişti. Türkler, Avrupa İstatistik Ofisi’nin son güncellemelerine göre Avrupa’ya yapılan iltica başvurularında üçüncü sırada ve 2021’in son aylarından bu yana ülkede yüksek enflasyon oranları yaşanıyor ve alım gücü düşmeye devam ediyor. Fakat İsviçre Türkiye’den iltica ve mültecilik başvurularında ekonomik gerekçelere dair bir ayrıcalık kararı almış değil. Göç Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre iltica taleplerinde geçmişte olduğu gibi ırk, din, milliyet vb. temelinde ülke yetkilileri sebebiyle zulüm görmek, evlerini ve ülkelerini terk etmek durumunda olmak dikkate alınıyor.

Sonuç olarak;

İsviçre’nin Türkiye’den enflasyon gerekçesiyle yapılan iltica taleplerini kabul etme kararı aldığı iddiası yanlış.