İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 16 Nisan 2024’te paylaşılan gönderide Mısır’ın İskenderiye Limanı’nı Türkiye’ye devrettiği ve Türkiye’nin burada askeri üs kurmasına izin verdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Mısır’ın İskenderiye Limanı’nı Türkiye’ye devrettiğine dair hiçbir güvenilir kaynakta açıklama yer almıyor. 
→ Medyada çıkan haberlerde kaynak olarak Al Quds  haber sitesinde Turan Kışlakçı’nın görüş yazısı gösterilmiş. Yazıda İskenderiye Limanı’nın Türkiye’ye kiralanması bir ihtimal olarak ele alınmış ve iddia herhangi bir kaynağa dayandırılmamış.
İskenderiye Limanı’nın Türkiye’ye Devredildiğine Dair Güvenilir Bir Kanıt Yok
Ülkeler arası diplomatik ilişkiler doğası gereği kamuoyuna şeffaf değildir. Genel olarak resmi yetkililer, dış politika muhabirleri ve belli bir grup yorumcu üzerinden yayılan bilgiler kamuoyunda dolaşıma girer. Son yıllarda ise özellikle jeopolitik konularda sürekli paylaşım yapan sosyal medya hesapları platformlarda daha da görünür olmaya başladı. Hesaplar genellikle bir kişiyle bağlantılı olmayan anonim isimlere sahipler ve etkileşimi artırma amaçlı olarak çatışma, savaş gibi kriz durumlarında kaynak belirtmeden veya doğrudan yanlış bilgi içeren paylaşımlar yapıyorlar. Konusu ve güncelliği itibarıyla gönderilerin sosyal medya platformlarında kısa sürede viral olması da kitleleri yanlış yönlendirici etkiler yapıyor. 
Söz konusu iddia da buna bir örnek. Gönderide herhangi bir kaynak göstermeden siyasi bir alt metinle Mısır’daki İskenderiye Limanı’nın Türkiye’ye devredileceğinden ve Türkiye’nin burada askeri üs kurulacağı iddia edilmiş.
Çıkan bu  haberin bağlamını da yakın zamanda olan iki gelişme oluşturuyor: 
Bunlardan ilki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 14 Şubat 2024 tarihinde 11 yıl sonra Mısır’a ilk kez ziyaret gerçekleştirmesi.. Erdoğan’ın Mursi ve Müslüman Kardeşler’e desteği ve Libya üzerindeki anlaşmazlıklar sebebiyle Türkiye-Mısır ilişkileri olumsuz seyirdeydi. İkinci gelişme ise 23 Şubat 2024’te BAE ile Mısır arasında imzalanan Ras al-Hikma yarımadasının kalkınma ve yatırım anlaşması. Anlaşma ile BAE yarımadada milyar dolarlık bir şehir kurmayı planlıyor. Forbes’un haberine göre, anlaşma sayesinde BAE bölgeye 35 milyar $ değerinde yatırım yapacak ve anlaşmanın toplamda 150 milyar $ getirisi olacak. 
İddia ile ilgili “Türkiye” “İskenderiye” “Mısır” anahtar kelimeleri kullanılarak haber taraması yapıldığında 19 Şubat 2024 tarihli Milliyet, TamgaTürk ve GZT haberlerine rastlanıyor. İddia Yunanistan basınına da yansımış. Atina merkezli Ta Nea gazetesinin 16 Mart 2024 tarihli “Mısır İskenderiye Limanı’nı Türkiye’ye mi Satıyor?” haberinde benzer iddialar kaleme alınmış.
Haber Kaynağı Bir Görüş Yazısına Dayanıyor
GZT haberinde kaynak olarak Hindistan merkezli Navbharat Times, Milliyet haberinde ise Al Quds gazetesi gösterilmiş. Navbharat Times’taki 16 Şubat tarihli haber içeriğine bakıldığında da Al Quds sitesinde çıkan 14 Şubat’ta çıkan haberin kesitlerinin alındığı görülüyor. Bir başka deyişle, iddiaların kaynağı Al Quds sitesinde 14 Şubat’ta çıkan haber. 
İlgili habere bakıldığında da içeriğin bir haber değil Turan Kışlakçı’nın görüşlerini paylaştığı bir yazı olduğu anlaşılıyor. Makalede yakın zamanda resmileşmesi beklenen BAE-Mısır ticari anlaşmasına değinilerek İskenderiye Limanı’nın Türkiye tarafından kiralanması veya işletmesinin satın alınması durumunda her iki ülkeye de ekonomik olarak fayda sağlayabileceğinden bahsedilmiş. İskenderiye şehrinin Türk tarihi açısından önemine değinen yazar, iki ülke arasında imzalanacak potansiyel anlaşmanın Türkiye’nin Afrika ile ticaretinde olumlu etki oluşturacağını ve Mısır’ın döviz sorununa bir çözüm olabileceğini aktarmış. Anlaşma sayesinde zamanla iki ülke arasındaki kültürel ve tarihi bağların tekrar güçlenebileceğini vurgulamış. Makalede askeri işbirliği veya üs kurulmasına dair ise herhangi bir görüş yer almıyor. Yayınlanan makalenin iki ülke arasında imzalanması beklenen bir anlaşmaya dayanmadığı, yalnızca yazarın görüşlerini içerdiği anlaşılıyor. 
Makalede herhangi bir kaynak belirtilmemiş ve İskenderiye Limanı’nın Türkiye’ye kiralanması bir ihtimal olarak ele alınmış. Kışlakçı’nın yazısı Türkçe olarak da 14 Şubat’ta  yayınlanmış. İçeriğin yayınlanmasını izleyen günlerde de birçok haber sitesinin YouTube kanallarında bu haberin Arapbasınındayer aldığıvurgusuyla içerik üretildiği görülüyor.

Sonuç olarak;

Mısır'ın İskenderiye Limanı'nı Türkiye'ye devrettiği iddiası doğru değil.