İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı 3 Ocak 2023’de yaptığı paylaşımda yer alan fotoğrafın Türkiye’nin doğal gaz keşfinin ardından boru döşemeye başladığını gösterdiği iddia edildi.

2020’de Karadeniz’de Doğal Gaz Keşfedilmişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos 2020 tarihinde daha önce kamuoyuna duyurulan bir “müjde”ye ilişkin açıklamada bulundu. Erdoğan mülkiyeti Türkiye’ye ait olan üç sondaj ve iki sismik gemi arasından Fatih sondaj gemisinin, Tuna 1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğini resmi olarak duyurdu. 

Erdoğan duyurusunda keşfedilen doğal gazı 2023’te kullanıma sunmayı hedeflediklerini belirtmiş. Cari açığın en önemli sebebi olarak enerjide dışa bağımlılığı göstermiş, Türkiye’nin hedefleri arasında enerjide net ihracatçı olmak olduğunu söylemiş. Duyuru sırasında Fatih sondaj gemisinde olan dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile canlı konferans gerçekleştirilmiş:
Berat Albayrak “Artık cari fazlayı ve döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir dönemin başladığını ve sürece girdiğimizi görmüş olduk.” ifadeleriyle enerjinin cari açık sorununu çözme potansiyelinden bahsederken Bakan Dönmez, “Bugün burası dokuzuncu deniz sondajımız. Bu bölgedeki sismik çalışmalara 14 ay önce Batı Karadeniz Sakarya Gaz Sahası bölgesinde başladık. İki bin kilometrelik alanın adeta röntgen filmini çektik. İki tane önemli gaz kaynağı adını verdiğimiz rezervi kestik. Gazla buluştuk. Sismik veriler bize aşağıda iki katmanın daha olduğunu, dolayısıyla kuvvetle muhtemel oralarda da gaz kaynağına ulaşacağımızı gösteriyor. Bu bölgede yeni tespit kuyularını açacağız. İnşallah cumhuriyetimizin yüzüncü yılında vatandaşımızla kendi gazımızı buluşturacağız.” ifadeleriyle yeni keşifler beklendiğini ve gazın ulaştırılmasında hedefin 2023 olduğunu belirtmiş.
Haber ajansı Reuters, o dönem Karadeniz’de toplam 800 milyar metreküplük bir rezerv olduğunu ve doğal gazın 7-10 yıl arasında kullanıma alınabileceğini tahmin etmişti.
17 Ekim 2020’ye gelindiğinde Fatih sondaj gemisinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Berat Albayrak, ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir açıklamayla keşfedilen gaz miktarının 405 milyar metreküpe ulaştığını, hedefin 2023 yılında gazı kullanıma açmak olduğunu söyledi.
2021’de Doğal Gaz Müjdeleri Açıklanmaya Devam Etti
Bir sonraki doğal gaz keşfi duyurusu yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 4 Haziran 2021’de Filyos Limanı açılış konuşmasında yapıldı: Tuna-1 gibi Sakarya Gaz Sahası içinde yer alan Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir keşif yapıldığı belirtildi. Bu açıklamayla birlikte Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği doğal gaz rezervi miktarının toplam 540 milyar metreküpe ulaştığı anlaşıldı.
2022’de Çalışmaların Başladığı Duyurulurken Müjdeler Sürdürüldü
13 Haziran 2022’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla Filyos Limanı’nda gerçekleştirilen törende, limandan sondaj kuyularının bulunduğu alana ilk boru indirme işlemi başlatıldı. İlk etapta 10 milyon metreküp doğal gaz üretimi planlandığı ve projede bu ilk gazın 2023’ün ilk çeyreğinde dağıtım şebekesine verilmesinin beklendiği tekrar belirtildi.
Son olarak 26 Aralık 2022’de Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen bir kabine toplantısının ardından, Fatih sondaj gemisinin Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküplük rezerv bulunduğunu duyurdu. Bunun yanında, daha önce 540 milyar metreküp olduğu tespit edilen rezervin 652 milyar metreküp olarak revize edildiği, Karadeniz’deki toplam gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığı söylendi.
Doğal gaz sahasında sürdürülen çalışmalar hakkında Erdoğan daha güncel bir duyuru yapmadı. Çalışmaların seyri ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın “Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi - Teknik Olmayan Proje Özeti” raporundan takip edilebilir.

İddia Görseli Türk Akım Hattı’nda Yürütülen Bir Çalışmayı Gösteriyor
Facebook’ta paylaşılan fotoğrafın Türkiye’nin bulduğu doğal gaz için boru döşendiğini gösterdiği iddia edilmiş. Söz konusu iddia arama motorunda tersine görsel arama yöntemiyle incelendiğinde, ilk olarak Anadolu Ajansı’nın Mart 2019’da Twitter’da yaptığı bir paylaşıma ulaşılıyor. Ajansın Rusça hesabından yapılan paylaşıma: “Türk Akımı'nın alım terminali yarı yarıya yapıldı http://v.aa.com.tr/1414687 #doğalgaz #Rusya #TürkAkım #Türkiye” notu düşülmüş.
Paylaşıma ilişik haber linki şöyle diyor: “Türk Akımı alıcı terminalinin yarısı inşa edildi. Türk Akımı’nın deniz ve kara bölümlerinin bağlanmasının ardından Rus gazı Türkiye’ye akmaya başlayacak.”

Fotoğraf, Kırklareli Kıyıköy yakınlarında bulunan Rusya kaynaklı gazın Karadeniz’in altından döşenen borularla Türkiye ve Avrupa’ya iletildiği hat Türk Akım için alım terminalinin inşaatında Mart 2019’da çekilmiş.
İddia YANLIŞ
Bir Facebook hesabının paylaştığı fotoğrafın Türkiye’nin keşfettiği doğal gaz rezervleri için boru döşeme çalışması yaptığını gösterdiği iddia edilmişti. İlk kez Ağustos 2020’de müjde olarak duyurulan, Türkiye’nin kıta sahanlığında yer alan yeni doğal gaz rezervi keşifleri için üretim ve dağıtım çalışmaları başladı, ilk gazın 2023’ün ilk çeyreğinde iletilmesi bekleniyor. Fakat bu fotoğraf yeni keşifler sonrasında çekilmemiş. Fotoğraf, en geç Mart 2019 tarihli. O dönem Türkiye, Karadeniz’de henüz bir doğal gaz rezervi keşfi duyurmamıştı. Görsel, Rusya kaynaklı doğal gazı Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya ileten Türk Akım boru hattının Kırklareli’deki alım terminali inşaatını gösteriyor. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Türkiye’nin keşfettiği doğal gaz rezervinin ardından boru döşediğini gösterdiği iddiası yanlış.