İlk kez 1930 yılında sadece 13 ülkenin katılımıyla Uruguay’da düzenlenen Dünya Kupası, FIFA tarafından her 4 yılda bir ev sahibi bir ülkede düzenleniyor.
1938’de Fransa’da düzenlenen turnuva sonrasında ise 12 senelik bir dönemde savaş ortamı sebebiyle Dünya Kupası turnuvaları yapılamadı. Türkiye, ilk kez katılma hakkı elde ettiği 1950 turnuvasına, dönemin ekonomik gelişmeleri ve takımın maddi sıkıntıları sebebiyle katılım sağlayamadı. Bir sonraki 1954 Dünya Kupası ise Türkiye’nin turnuvaya katılan 16 takım içerisinde yer aldığı ilk kupa oldu. Güney Kore ve Japonya ortak ev sahipliğinde düzenlenen 2002 kupasında da Türkiye turnuvayı 3. sırada tamamladı.
2018 Dünya Kupası’nı, 1998 turnuvasının da şampiyonu olan Fransa kazandı. Fransa turnuva boyunca toplamda 14 gol atarken, yıllara göre şampiyon takımların attıkları gol sayılarını incelediğimizde, örneğin, 1954 kupasının galibi Almanya’nın turnuvada 25 golü bulunuyor.

Brezilya, kazandığı 5 kupa ile Dünya Kupası’nda en fazla şampiyon olan ülke olurken, 2018 Dünya Kupası’nda gruptan çıkamayan ancak en fazla kupaya sahip ikinci ülke konumundaki Almanya’nın da dünya kupalarında 4 şampiyonluğu bulunuyor.

Rusya’da düzenlenen son Dünya Kupası’na yoğun bir ilgi gösterilmiş olsa da aslında maç başına ortalama seyirci sayısı bakımından önceki turnuvalarla karşılaştırdığımızda bir azalmanın yaşandığı görülüyor. Örneğin 2014 Dünya Kupası’nda maçları stadyumlarda ortalama olarak 53.882 kişi izlerken, 2018’de gerçekleşen maçları ortalama 47.028 kişi izlemiş. Bu sayılarda elbette stadyum büyüklükleri de etkili oluyor.

Turnuva süresince en fazla gol atan futbolculara baktığımızda da, son turnuvada İngiltereli forvet Harry Kane, turnuva boyunca attığı 6 gol ile turnuvanın en fazla gol atanı oldu.

Dünya Kupası’nda ilk kez 1970 turnuvasında hakemler ve oyuncular arasındaki uyarılarda dil farkını ortadan kaldırmak için sarı ve kırmızı kart uygulamasına geçildi. Yıllara göre sarı veya kırmızı kart kararlarının en fazla olduğu turnuvanın 2006 Dünya Kupası olduğu görülüyor. 2006’da tam 28 kez kırmızı ve 345 kez sarı kart çıkartılmış. Dünya Kupası’nda alınan penaltı kararları da turnuvanın gidişatını önemli ölçüde etkiliyor ve genellikle tartışmalara sebebiyet veriyor.
Tartışmalı ve karara bağlanamayan pozisyonların değerlendirilmesi için kullanıma sokulan Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasıyla birlikte 2018 Dünya Kupasında alınan penaltı kararlarının sayısında önceki yıllardaki toplam penaltı sayılarına göre artış gözlendi.

2018 Dünya Kupası’nda son 16 takım arasında yer alan ülkeler yaş ortalamaları bakımından sıralandığında, en genç takım İngiltere olurken, oyuncuların yaş ortalamasının en yüksek olduğu ülke de Meksika’ydı.

Turnuvalara bu zamana kadar katılmış tüm takımların FIFA Dünya Kupaları kapsamında kazandıkları puanlar ile bir sıralaması var. Bu sıralamaya göre, tüm zamanların en fazla puan toplayan ülkesi Brezilya. Brezilya, en çok maç kazanan ülke olurken, en yüksek puana sahip ikinci sıradaki Almanya ise turnuvalar boyunca en fazla gol atan ülke unvanının sahibi.