İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 16 Şubat 2024 tarihinde yapılan paylaşımdaki görselin Japonya’da bulunan bir otoparkı gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Japonya’da benzer teknolojilere sahip otoparklar bulunsa da görsel Japonya’dan değil.
→ Görsel Almanya’da bulunan Volkswagen fabrikasının otomobil garajını gösteriyor.
Görsel Volkswagen’in Fabrika Garajına Ait
Japonya dünya çapında teknoloji ve üretim alanında lider konumda olan bir ülke. Özellikle motorlu araçlar, demir çelik ürünleri, yarı iletkenler, otomotiv parçaları, enerji üreten mallar ve plastik ürünleri gibi başlıca ihracat kalemleriyle tanınan Japonya; otomotiv endüstrisi, elektronik, robotik, uzay araştırmaları ve tıbbi teknoloji gibi pek çok alanda öne çıkıyor. Japonya’nın nüfus yoğunluğunun fazla oluşu, ülkeyi şehirlerde yaşamın kolaylaşması için yaratıcı çözümler üretmeye itiyor ve bunlar dünya genelinde dikkat çekiyor. Sosyal medyada yayılan görselin Japonya’da bir otoparkı gösterdiği iddiası ilk bakışta Japonya’nın inovatif şehir teknolojilerine aşina olanlar için doğru gözükebilir. Japonya’da benzer teknolojilere sahip araba ve bisiklet otoparkları bulunmasına karşın iddiada yer alan görsel bu otoparklardan birine ait değil. Tersine görsel arama araçları kullanıldığında fotoğrafın Volkswagen AutoStadt’taki garaja ait olduğu görülebiliyor.

AutoStadt Almanya’nın Wolfsburg şehrinde bulunan ve otomobil üreticisi Volkswagen’in otomobil üretim ve müze komplekslerini barındıran 28 hektarlık bir tesis. Otomobil şehri anlamına gelen Autostadt içinde otomobil müzesi, sürüş testi, sanal yarış, yeme içme mekanları gibi pek çok farklı etkinlik alanı barındırıyor.  Autostadt’ın en meşhur simgesi ise camdan yapılmış ikiz otomobil kuleleri. Volkswagen otomobilleri fabrikada üretildikten sonra bu kulelere taşınıyor ve Autostadt’ın içinde bulunan satış merkezine bu kulelerden ulaştırılıyor. İddiada yer alan fotoğraf bu kule garajlardan birinin içini gösteriyor. 

İddiadaki fotoğrafta görünen hiçbir arabanın plakasının olmayışı, bunun halka açık bir otopark olamayacağının ve araçların sıfır olduğunun sinyalini veriyor. Volkswagen’in fabrikasına ve otoparka ilişkin ayrıntılı bir belgesel de bulunuyor. Belgeselde bu kulelere ihtiyaç duyulmasının sebebi, otomobil alıcılarının araçlarını sıfır kilometreyken almak istemesi olarak açıklanıyor. Kurulan sistem sayesinde fabrikadan satış noktasına gelinceye dek araçlar sıfır kilometre kalıyor ve alıcısıyla buluşuyor.

Volkswagen’in resmi Facebook hesabında araba kulelerine ilişkin farklı fotoğraflar bulmak mümkün. Bu otopark çeşidine silo park sistemi deniyor. Silo park sistemi, araçların park edilmesini ve geri alınmasını sağlayan bir otomatik park sistemi türü. Bu sistemde, araçlar silindirik bir yapıya sahip olan siloya benzer bir şekilde park ediyor. Park edilen araçlar, merkezi bir kaldırma ve döndürme mekanizması tarafından yönetilen bir çekirdeğin etrafına yerleştiriliyor. Mekanizma ile tek seferde yalnızca bir araç hareket ettirilebiliyor ve aracın bölmelere park edilmesi sağlanıyor. Toprak koşullarından daha az etkilenmesi ve yer üstünde daha fazla alan kalması için silo park sistemleri genellikle yer altına inşa ediliyor. Japonya’da yer altına inşa edilmiş silo park örnekleri mevcut. Autostadt’da yer alan otomobil kuleleri ise yer üstüne inşa edilmiş bir silo park sistemi.

Sonuç olarak;

Görselin Japonya’da bulunan bir otoparkı gösterdiği iddiası yanlış.