Yüksek öğretimde okullaşma oranı 2001-2002'de yüzde 12, geçen yıl yüzde 44 oldu. Erkeklerin okullaşma oranı yüzde 40. Erkeklerden daha fazla yüksek öğretimde okullaşma oranı var kızlarda.
Yüksek Öğretimde Okullaşma Oranları Ne Durumda?
Özel Okullar Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen Eğitim Sempozyumu'na katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yüksek öğretim kurumlarında okullaşma oranının 2001-2002'de %12 olduğunu, bu oranın geçen yıl %44'e yükseldiğini ve kadınların okullaşma oranının erkeklerin %40'da olan oranından fazla olduğunu iddia etti.
Okullaşma oranı özetle, belirli bir okul türünde kayıtlı olan nüfusun miktarını ölçmeye yarıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın her yıl düzenli olarak yayınladığı örgün öğretim istatistiklerinden takip edilebilecek olan okullaşma oranı verileri net ve brüt olarak iki türlü hesaplanıyor. MEB raporunda iki hesaplama türü arasındaki ayrım şu şekilde sunuluyor:
Brüt Okullaşma Oranı: İlgili öğrenim türündeki tüm öğrencilerin, ait olduğu öğrenim türündeki teorik yaş grubunda bulunan toplam nüfusa bölünmesi ile elde edilir.
A: Toplam öğrenci sayısı
B: Teorik yaş grubundaki toplam nüfus
Brüt okullaşma oranı = A/B x 100
Net Okullaşma Oranı: İlgili öğrenim türündeki teorik yaş grubunda bulunan öğrencilerin, ait olduğu öğrenim türündeki teorik yaş grubunda bulunan toplam nüfusa bölünmesi ile elde edilir.
A: Teorik yaş grubundaki öğrenci sayısı
B: Teorik yaş grubundaki toplam nüfus
Net okullaşma oranı = A/B x 100
Tabloda görüldüğü üzere Bakan Yılmaz'ın demecinde öne sürdüğü veriler net okullaşma oranıyla örtüşüyor.
Kadınların yüksekokuldaki okullaşma oranı 2001-2002 yılında da erkek okullaşma oranına çok yakınken, 2016-2017 döneminde oran erkeklerdeki okullaşmanın biraz önüne geçmiş.