İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 3 Haziran 2023 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Covid-19 aşısı vurulduktan sonra ölen sığırları gösterdiği iddia edildi.

Aynı videonun kullanıldığı iddialar dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. 

Video Covid-19 Aşısı Yüzünden Ölen Sığırları mı Gösteriyor?

Söz konusu iddiada yer alan videoda “Oyun kirli” açıklamasının yanı sıra videonun üzerinde de “Zorla yapay et insanlara yedirilecek. Gizemler ve bilinmeyenler. Kuzey İtalya. Hükümet geldi ve sığırları Covid-19’a karşı aşıladı . Sonuca bak hepsi öldü ya da ertesi gün ölüyor.” ifadeleri yer aldı. Videoda bir adamın açık bir alanda ölmüş sığırların arasından yürüdüğü anlar görülüyor. Aynı videoyu içeren başka iddialarda videonun ABD’den olduğu ifadeleri de yer alıyor. Ayrıca videonun İngilizce örneklerinin bazılarında görüntülerin sol alt köşesinde televizyon haberi olduğu iması ile “Son Dakika” gibi ibareler de bulunuyor. 

Ancak söz konusu video güncel değil ve Covid-19 aşısı yüzünden ölmüş sığırları göstermiyor. Bu videoya 8 Ağustos 2022 tarihinde Milano'da günlük bir gazete olan Corriere della Sera tarafından yapılan haberin içinde ulaşmak mümkün. Haberin başlığı ise "Birkaç dakika içinde sorgumdan zehirlenen 50 inek ölüyor." şeklinde çevriliyor. Olayın Kuzeybatı İtalya'da Torino yakınlarındaki Sommariva del Bosco'da bir çiftlikte gerçekleştiği ayrıntısı da haberde yer alıyor. 

Bu videonun yer aldığı haberden 10 gün sonra ise Agence France-Presse tarafından konuyla ilgili yapılan bir başka haberde de “Bir İtalyan çiftliği, bu ayın başlarında yaklaşık 50 ineğin genç sorgum bitkileri tarafından zehirlenmesinin ardından bir açık hava morguna dönüştü, uzmanlar bu kazanın kuraklık kaynaklı olduğunu söylüyor.” ifadeleri yer alıyor. Burada bahsedilen çiftlik de, ilk yapılan haberdeki Torino yakınlarındaki Sommariva del Bosco'da olduğundan, aynı olaydan bahsedildiğini anlıyoruz. 

Haberde yer alan ayrıntılara göre, olayı inceleyen kuzeybatı İtalya'daki Istituto Zooprofilattico Sperimentale'de veteriner olan Stefano Giantin, "Kuraklığın sorgum bitkilerinde bu çok büyük miktardaki dhurrin'e neden olduğundan şüpheleniyoruz" ifadelerini kullanmış. Normal büyüyen bitkilerde bitkiler büyüdükçe dhurrin miktarı azaldığı, ancak devam eden kuraklık sorgum bitkilerinin büyümesini engellediğinden, dhurrin maddesinin bunların içinde yoğunlaştığı ve normalden yüksek oranlara ulaşarak bu kazaya sebep olduğu ayrıntısı da yer alıyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 6 Haziran 2023 tarihinde yapılan paylaşımda paylaşımda yer alan videonun Covid-19 aşısı vurulduktan sonra ölen sığırları gösterdiği iddia edilmişti. Ancak söz konusu video güncel değil ve sığırların ölüm sebebi Covid-19 aşısı değil. 8 Ağustos 2022 tarihinde yapılan bir haberde iddiadaki videoya ulaşılabiliyor ve olayın sorgum bitkisi yiyen sığırların zehirlenerek öldüğü bilgisi yer alıyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Covid-19 aşısı vurulduktan sonra ölen sığırları gösterdiği iddiası yanlış.