Avrupa Birliği Ülkelerinde Bira Üretimi ve İhracatı
Bira çeşitliliği, üretimi ve tüketimi açısından Avrupa kıtası dünyanın merkez konumunda bulunuyor. 2016 yılında AB genelinde 39 milyar litre bira üretildi. Bu kişi başına 76 litrelik üretime denk geliyor. AB’de üretilen biranın üçte ikisini sadece altı ülke gerçekleştiriyor. En büyük üretici Almanya olurken, onu İngiltere ve Polonya takip ediyor. 2016’da AB içinde üretilen beş biradan birisi Almanya’da üretildi. 2016’da bira ihracatı konusunda ise AB’de başı çeken ülke 1,9 milyar litre ile Hollanda oldu. Bu alanda Hollanda’yı Almanya (1,7 milyar litre), Belçika (1,5 milyar litre) ve Fransa (0,7 milyar litre) takip etti. AB biralarının talibi olan ithalatçı ülkelerin başında ise ABD geliyor. ABD, 2016 yılında AB’nin ihraç ettiği biraların %34’ünü aldı. ABD’yi Çin (%16), Kanada (%6) ve Güney Kore (%4) takip etti.

Türkiye Bira Pazarı
Avrupa Bira Üreticileri Birliği verilerine göre 2015 yılında Türkiye’de üretilen bira miktarı 981 milyon litreydi. Bu dönemde Türkiye’de üretilen biranın yaklaşık %10’u ihraç edildi. Türkiye bira üreticilerinin başlıca ihracat pazarları ise Almanya, Lübnan, Irak ve Azerbaycan oluyor.
Bira da dâhil olmak üzere, Türkiye’de alkollü içki tüketimi dünya ortalamasının oldukça altında kalıyor. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre 2010 yılında Türkiye’de kişi başına düşen yıllık “kayıtlı saf alkol” tüketimi 1,6 litreyken dünya ortalaması 4,7 litreydi. Yine DSÖ’nün raporuna göre, 2010 senesinde Türkiye’de tüketilen alkollü içeceklerin %63’ü birayken, %9’u şarap ve %28’i rakı gibi yüksek alkollü içeceklerden oluşuyordu. Tüketim konusuna bira özelinde bakıldığında da durum farklı değil. Avrupa Bira Üreticileri Birliği’ne göre 2015 yılında AB ülkelerinde bira tüketim miktarı 70 litre/kişi iken, Türkiye’de bu miktar 13 litre/kişi olmuş.
Avrupa Bira Üreticileri Birliği verilerine göre 2015 yılında Türkiye’de üretilen bira miktarı 981 milyon litreydi. Bu dönemde Türkiye’de üretilen biranın yaklaşık %10’u ihraç edildi. Türkiye bira üreticilerinin başlıca ihracat pazarları ise Almanya, Lübnan, Irak ve Azerbaycan oluyor.Bira da dâhil olmak üzere, Türkiye’de alkollü içki tüketimi dünya ortalamasının oldukça altında kalıyor. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre 2010 yılında Türkiye’de kişi başına düşen yıllık “kayıtlı saf alkol” tüketimi 1,6 litreyken dünya ortalaması 4,7 litreydi. Yine DSÖ’nün raporuna göre, 2010 senesinde Türkiye’de tüketilen alkollü içeceklerin %63’ü birayken, %9’u şarap ve %28’i rakı gibi yüksek alkollü içeceklerden oluşuyordu. Tüketim konusuna bira özelinde bakıldığında da durum farklı değil. Avrupa Bira Üreticileri Birliği’ne göre 2015 yılında AB ülkelerinde bira tüketim miktarı 70 litre/kişi iken, Türkiye’de bu miktar 13 litre/kişi olmuş.

Tüketim Az, Vergiler Çok
Bira tüketimi AB ortalamasına kıyasla son derece düşük olmasına rağmen, vergiler konusunda durum epey farklı. Türkiye’de bira üretiminden devletin elde ettiği gelir, GSYH’si Türkiye ile karşılaştırılabilir birçok AB ülkesinin (Bulgaristan, Romanya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Macaristan) çok üzerinde. Anadolu Efes’in raporuna göre, mutlak rakamlarla, Türkiye’deki kamu geliri, alkollü içkilerin en yüksek oranda vergilendirildiği AB ülkelerinden İrlanda, Finlandiya ve İsveç’teki ile neredeyse aynı seviyede. 2010 yılında bira sektöründen devletin elde ettiği toplam gelir 1,6 milyar Euro’ydu. Bu gelirde en büyük pay %50’den fazla gelir getiren ÖTV oldu.