Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği’nin Doğruluk Payı Projesi kapsamında hazırladığı, siyasetçilere ve siyasi partilere ait 2015-2016 dönemini kapsayan bulguları içeren yıllık rapor, Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen bir toplantıyla duyuruldu. Rapor sunumunun ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Emin Çapa ve Doğruluk Payı Editörü Bengi Cengiz’in de katıldığı panelde “Kamuoyunu Doğru Bilgilendirme Sorumluluğu” tartışıldı.
Doğruluk Payı 2015/2016 raporunun sunumunu gerçekleştiren Doğruluk Payı Koordinatörü Batuhan Ersun, bir yıl içinde incelenen 200’ü aşkın siyasi demecin sadece yüzde 25’inin tamamen doğru olduğunu, geri kalan demeçlerde ise ciddi problemler olduğunu açıkladı. Demeçlerin neredeyse üçte birine yakınının tamamen yanlış bilgiler içerdiğini belirten Ersun, Doğruluk Payı olarak Türkiye’deki siyasiler üzerinde uzun vadede bir “doğru bilgi verme” baskısı yaratmak istediklerini söyledi.
Rapor sunumunun ardından, CNN TÜRK ekranlarından Duygu Demirdağ tarafından yönetilen “Kamuoyunu Doğru Bilgilendirme Sorumluluğu” panelinde konuşan CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Emin Çapa; neden doğru bilgiye ihtiyaç duyulduğunu, resmi bilgilerin nasıl farklı yorumlanabileceğini, haberlerdeki hatalı bilgilerin toplumu nasıl yanlış yönlendirebileceğini vurguladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu ise, akademinin hangi yöntemler ve fikirler ile medya alanına insan yetiştirdiğinden, bu konuda üniversitelerin ihtiyaçlarından ve özgür tartışma ortamının yaratılması için yapılması gerekenlerden bahsetti. Doğruluk Payı Editörlerinden Bengi Ruken Cengiz ise iki buçuk yılı aşkın süredir çalışmalarını sürdüren Doğruluk Payı’nın hangi şartlarda ve ne amaçla ortaya çıktığını, sivil bir inisiyatif olarak öneminin ne olduğunu anlatırken, geleneksel medyanın dolduramadığı alanları doldurma hedeflerinin doğru bilgi akışındaki öneminden de bahsetti.
Raporun Tamamına Ulaşmak İçin Tıklayınız
Etkinlik Fotoğrafları İçin Tıklayınız