Ümit Özdağ MHP Gaziantep Milletvekili

Erdoğan'ın Suriyelilere kitlesel vatandaşlık vermesinin modern dünyada eşi yok.

13 Temmuz 2016 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Politika
BENGI CENGIZ
Yayın Tarihi: 13 Temmuz 2016 Son Güncelleme: 8 Eylül 2017

Dünyadan Kitlesel Vatandaşlık Örnekleri

Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verileceğine dair başlayan tartışma muhalefet kanadından eleştiri almaya devam ediyor. Konuyla ilgili hükümeti eleştiren MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, konuşmasında Suriyelilere kitlesel vatandaşlık verilmesinin modern dünyada eşi olmadığını iddia etti. Özdağ’ın sözleri tam olarak şöyleydi:

Sadece 250 bin kişiye vatandaşlık verileceği açıklandı ama onların eşleri ve çocuklarıyla 1,5 milyonu bulacak ve toplumun direnci kırıldığı aşamada bütün Suriyelilere vatandaşlık verilecek. Üç beş senede insanlara vatan veremezsiniz. Bir yerin vatanınız olması için orada köklü bağlarınızın olması gerekir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurttaşlık önermesinin arkasında herhangi bir insancıl yaklaşım da yoktur. Yıllardır yüce dinimizi istismar ettiler Suriyeli mültecileri Türk toplumuna izah etmek için. Bu akıl dışı Suriye politikası, sığınmacı politikası, başka aşamaya taşınarak devam ediyor. Erdoğan'ın Suriyelilere kitlesel vatandaşlık vermesinin modern dünyada eşi yok. Çünkü devletler bunun tahribatını öngörür.”

Kitlesel Olarak Vatandaşlığa Geçme Üzerine

Özdağ’ın konuşmasında dile getirdiği kitlesel vatandaşlığa geçme konusu yeni değil. Örneğin ABD’de 1924 yılında çıkan bir kanun ile, ülke sınırları içinde yaşayan tüm Amerikan Yerlileri vatandaşlığa alınmıştı. Kanada’da ise 1946 yılında çıkarılan vatandaşlık kanunu, 1 yıl sonra Newfoundland bölgesinin Kanada topraklarına katılmasıyla güncellenmiş ve bu bölgede yaşayan tüm bireylerin Kanada vatandaşlığına alınması ile sonuçlanmıştı.

Daha güncel dönemlere geldiğimizde ise 1994 yılında Lübnan’da hayata geçirilen bir kanun aracılığıyla 88 bin 278 kişi Lübnan vatandaşlığına geçmiş oldu. Bu kanunda herhangi bir kriter belirtilmemişti. 2015 yılında ise İspanya, Engizisyon Mahkemeleri döneminde ülkeden sürülen Sefarad Yahudileri’ne İspanyol vatandaşlığı verileceğini açıkladı. Romanya’da ise birkaç yıl önce en çok tartışılan konulardan biri Moldova’lı göçmenlere Romanya vatandaşlığı verilmesiydi. Bu konu özellikle AB’nin genişlemesi bağlamında tartışılmıştı.

AB’nin resmi verilerine göre de 2013 yılında AB üyesi ülkeler yaklaşık 1 milyon kişiye vatandaşlık verdi.

Her ne kadar sayıları oldukça fazla olsa da, Suriyeli sığınmacıların durumu Türkiye’nin karşılaştığı ilk göçmen dalgası değil. 1990’ların başında Türkiye’ye kitlesel olarak göç eden Bulgar Türkleri’nin de çoğunluğuna “soydaş” olmaları sebebiyle vatandaşlık verilmişti.

Fakat yine de Türkiye’de şu anda sayıları resmi BM verilerine göre 2 milyon 733 bin olan Suriyeli sığınmacılara kitlesel olarak vatandaşlık verilmesi, sayısal açıdan Türkiye ve dünya için bir ilk olabilir. Ancak kitlesel vatandaşlık konusu konsept olarak yeni değil.


Sonuç olarak;

Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ'ın İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   13 Temmuz 2016 Son Güncelleme:   8 Eylül 2017