Enerji talep artışında OECD ülkeleri arasında dünyada Çin'in ardından ikinci sıradayız.
OECD'nin Ortalama Enerji Tüketimi Azalırken, Türkiye'nin Artıyor
İstanbul’da düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de ve bölgede enerji alanında yaşanan gelişmelere değindi. Erdoğan, enerji talebinde yaşanan artışa istinaden Türkiye’nin bu alanda OECD ülkeleri arasında Çin’in ardından ikinci sırada olduğunu iddia etti.
OECD’nin Ortalama Enerji Tüketimi Azalıyor
Öncelikle Çin Halk Cumhuriyeti’nin OECD’ye üye olan 35 ülke arasında yer almadığını belirtelim. Çin Brezilya, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika ile birlikte 2007’de alınan OECD Bakanlar Kurulu kararıyla önemli ortak statüsüne kabul edildi. Şu an için OECD faaliyetlerine sınırlı oranda destek veren Çin’in, kuruluşun karar alma süreçlerinde söz hakkı bulunmuyor.
OECD ülkelerinin enerji taleplerinde yaşanan artışı, tüm üye ülkeler için erişilebilir verilerin olduğu 2004-2014 aralığında inceledik. Bu dönemde OECD ülkelerinin yıllık enerji tüketiminde ortalama %0,26’lık bir düşüş olduğu göze çarpıyor. Portekiz, İspanya ve Yunanistan’ın enerji tüketiminde 2004-2014 yılları arasında yıllık %3 dolaylarında bir düşüş yaşanırken en çok artış gerçekleşen ülkeler ise İzlanda (%3,78), Türkiye (%3,19) ve Güney Kore (%2,1) olmuş. Aynı dönemde OECD üyesi olmayan Çin’in enerji tüketimi yıllık %6 oranında artmış.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin’in OECD üyeliği konusunda yanılmış olsa da, Türkiye 2004-2014 yılları arasında OECD’de, İzlanda’nın ardından, enerji tüketimini en hızlı arttıran ikinci ülke konumunda. Bu durumda iddiada büyük oranda doğruluk payı vardır.