Orhan Sarıbal CHP Bursa Milletvekili

Ortada "müjde" denilecek bir durum yok. Artık dışarıdan ithal edemedikleri için mısır alım fiyatını arttırdılar. Girdi fiyatları yüzde 100 zamlanmışken yapılan yüzde 25'lik artış hangi derde deva olacak?

15 Ekim 2018 tarihinde Twitter 'da söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Tarım & Gıda

Tarımsal Girdi Fiyatları Ne Kadar Arttı?

Tarımsal üretim ile alakalı konulara olan hassasiyetiyle tanıdığımız CHP Bursa Milletvekili yaptığı Twitter paylaşımında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak TMO olarak geçen yıl 760 liraya almış olduğumuz mısırımızı bu yıl 950 TL’ye almaya başlıyoruz” demecini eleştirdi. Sarıbal girdi fiyatlarına %100 zam yapılmışken, alım fiyatlarında yapılan %25’lik artışın çiftçilere bir faydası olmayacağını iddia etti.

Verimlilikte Önemli Artış

Türkiye’de mısır üretimi son 15 yılda önemli ölçüde artmış. 2002-2017 yılları arasında mısır ekilen alandaki büyüme sadece %28 olurken, üretilen ürün miktarındaki artış %180 civarında gerçekleşmiş. Ekilen alan ile ürün miktarındaki bu büyük farkın sebebi aynı dönemde dekar başına verimlilik artışının %119 seviyesinde olması.

Ortada "müjde" denilecek bir durum yok. Artık dışarıdan ithal edemedikleri için mısır alım fiyatını arttırdılar. Girdi fiyatları yüzde 100 zamlanmışken yapılan yüzde 25'lik artış hangi derde deva olacak? 1

Gübre Fiyatlarında %160’ın Üzerinde Artış

İddiaya dönecek olursak, son bir yılda girdi kalemlerinin başında gelen mazot ve gübre fiyatlarındaki değişim de son derece yüksek. Gıda Tarım Bakanlığı, köşe yazıları ve diğer kaynaklardan derlediğimiz verilere göre çiftçilerin yoğun olarak kullandığı belli başlı gübre cinslerinde 2017’den bu yana yaşanan fiyat artış oranları tablodaki gibidir. Görüldüğü gibi gübre fiyatlarında son bir yıldaki değişim %160’ın üzerinde gerçekleşmiş.

Ortada "müjde" denilecek bir durum yok. Artık dışarıdan ithal edemedikleri için mısır alım fiyatını arttırdılar. Girdi fiyatları yüzde 100 zamlanmışken yapılan yüzde 25'lik artış hangi derde deva olacak? 2

Mazot fiyatındaki artış ise gübredeki kadar olmamakla birlikte yine de hafife alınacak gibi değil. Tarım ve Orman Bakanlığı verileri 2017 yılında mazotun ortalama litre fiyatının 4,7 lira olduğunu belirtiyor. 2018’de ise mazotun litre fiyatı Türkiye genelinde 6,31 ila 6,58 lira arasında değişiklik gösteriyor. Bu durumda mazot fiyatındaki artış %34 ila %40 arasında gerçekleşmiş.

Son değerlendirmede, önemli tarımsal girdilerden olan gübre fiyatlarındaki artışın iddia edilenin dahi üzerinde olduğunu, mazot fiyatlarındaki artışın ise önemli miktarda olmaklar birlikte iddia edilen oranın altında kaldığını görüyoruz. Buna rağmen, mazot fiyatındaki artış mısır için getirilen %25’lik fiyat artışının altında kalıyor. 

Sonuç olarak;

Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   16 Ekim 2018