Milli gelirine oranla, dünyada en yüksek asgari ücrete sahip olan ülkeyiz.
Asgari Ücretimiz Ne Kadar Yüksek?
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, temel atma töreni ve açılışlar için gittiği Denizli’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Zeybekçi, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun önümüzdeki yıl asgari ücretin net 1.600 TL’ye yükseltilmesi talebine istinaden Türkiye’nin milli gelirine oranla, dünyada en yüksek asgari ücrete sahip olan ülke olduğunu iddia etti.
Avrupa Ülkeleri Arasında Birinci
Dünyada ilk olarak 1894 yılında Yeni Zelanda’da yasalaşan asgari ücret uygulaması, ülkemizde ilk olarak 1936 tarihli İş Kanunu ile mevzuata girdi. 1951-1967 yılları arasında asgari ücret mahalli komisyonlarca belirleniyorken, 1967’den bu yana asgari ücret tespit komisyonu bu rolü üstlenmiş durumda.
Eurostat, AB üyesi ve aday ülkeler arasında asgari ücret konusunda güncel verileri bizlere sunuyor. AB ülkeleri için 2014 tarihli verileri dikkate aldığımız zaman, Türkiye’nin AB ülkeleri arasında asgari gelirin aylık ortalama gelire kıyasla en yüksek orana sahip ülke olduğunu görüyoruz.
Türkiye AB ülkeleri arasında asgari ücretin ortalama gelire oranla en yüksek olduğu ülke olmakla birlikte, Bakan Zeybekçi’nin iddiası tüm dünyayı kapsayacak ölçüde geniş. Bu durumda manzara tamamen değişiyor. Dünyada bir çok gelişmekte olan ülkede oran Türkiye’den fazla. Öyle ki Orta Afrika Cumhuriyeti ve Komoros gibi aylık asgari gelirin 100$ civarında olduğu ülkelerde asgari gelir kişi başına düşen GSYH’nın iki katından fazla.
Elbette listenin üst sıralarında yer alan ülkelerin hiçbirisinin GSYH’si Türkiye’ninki kadar yüksek değil. Bu nedenle en gelişmiş 20 ekonomi arasında yer alan Türkiye’nin bu az gelişmiş ülkeler ile mukayese edilmesi mantıklı gelmeyebilir. Ancak benzer şekilde düşünüldüğünde, Türkiye’nin GSYH’sinin de AB ortalamasının altında olduğunu dikkate almamız gerekiyor.
Sonuç olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin iddiasında doğruluk payı yoktur.