Nabi Avcı AK Parti Kültür ve Turizm Bakanı

MEB bütçesi 2002'ye göre 8 kat artarak 62 milyar liraya yükseldi.

28 Eylül 2015 tarihinde Ankara 'da söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Eğitim
Koray
KORAY KAPLICA
Yayın Tarihi: 28 Eylül 2015 Son Güncelleme: 30 Eylül 2015

MEB bütçesi 8 kat arttı mı?

Yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yaptığı konuşmada, bir ülkenin insan kaynaklarını en iyi şekilde yetiştirmenin, uluslararası faktörde çok önemli olduğunun önemini vurguladı. Avcı, konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin 2002’ye göre 8 kat artarak 62 milyar liraya yükseldiğini iddia etti.

Eğitime yapılan harcamalarda son on üç yıldır gerçekleşen artış AK Partili siyasilerin açıklamalarında sıklıkla kullandığı konulardan biri. Fakat bu artışları dile getirirken cari fiyatlardaki artış miktarlarını kullanmak abartılı söylemler ortaya çıkartıyor. Nitekim Bakan Avcı’nın iddiası da bu hatadan mustarip.

MEB bütçesi 2002'ye göre 8 kat artarak 62 milyar liraya yükseldi. 1

Öncelikle cari fiyattan bütçe rakamlarında 2002–2015 arası değişime baktığımızda birçok siyasetçinin yaptığı hatanın tekrarlandığı görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na 2015 yılında ayrılan bütçe, 2002’deki miktarının 8,3 katına çıkmıştır. Bir başka deyişle, dönem arasındaki artış miktarı 7,3 kattır. Bu nedenle “8 kat artış” ibaresi abartılı bir ifadedir.

Milli Eğitim Bütçesi Reelde Ne Kadar Arttı?

Bütçe miktarındaki artışı cari fiyatlar arasında yapmak da önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırmaya neden olur ki o da söz konusu yıllar arasında genel fiyatlardaki değişimdir. Ocak 2003–Ağustos 2015 arası tüketici fiyatları 1,7 kat artmıştır. Bu durumda bakanlığa ayrılan bütçedeki reel artış 5,6 kat civarında olmaktadır.

Doğruluk Payı analiz değerlendirmesine alınmamakla birlikte, söz konusu artışın nitel boyutuna da ciddi eleştiriler getirildiğini hatırlatmak gerekiyor. 2015 bütçesi görüşmeleri sırasında HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yaklaşık %90’ının zorunlu giderlerden oluştuğunu iddia etmişti. Yapılan Doğruluk Payı analizinde Ayhan’ın iddiasında geçerlilik payı olduğunu ve MEB bütçesi içinde yatırıma ayrılan payın 2000 yılında %19 iken 2014’te %9,4’lere indiği kaynaklardan teyit edilmişti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın iddiasında artış oranında abartılı bir ifade kullanıldığı için büyük oranda doğruluk payı yoktur.

Sonuç olarak;

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ın İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   28 Eylül 2015 Son Güncelleme:   30 Eylül 2015