13 yılda 135 milyar dolar yabancı yatırım Türkiye’ye geldi
Yabancı Yatırım AK Parti ile Rekor mu Kırıyor?
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 26 Mayıs 2015 tarihinde partisinin Sivas’ta düzenlediği bir toplantıda hükümetin icraatları hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz, konuşmasında son 13 yılda Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım miktarının 135 milyar dolar olduğunu iddia etti. Yılmaz, bu miktarın 2003’ten önceki 80 yılda toplam 15 milyar dolarda kaldığını belirterek, 2003’ten sonraki gelişmelerin AK Parti iktidarları sayesinde gerçekleştiğini iddia etti.
Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların grafiği hangi yönde ilerliyor?
Bakan Yılmaz’ın iddiasını incelemek için Dünya Bankası, Ekonomi Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD)’nün verilerini kullanacağız.
Daha önce Başbakan Davutoğlu’nun benzer bir iddiasını analiz etmiştik. O analizimizde kullandığımız 1970 – 2014 doğrudan yabancı yatırım (DYY) verilerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Tablodaki veriler 1970 yılından başlıyor. Yani Bakan Yılmaz’ın iddiasındaki gibi 2003 yılından önceki 80 yılın tablosuna ulaşamıyoruz. Fakat 1970 ile 2003 yılları arasında gelen DYY miktarı 15.3 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu açıdan bakıldığında, her ne kadar daha öncesine ilişkin veriye ulaşamasak da, 1970 öncesinde de bir miktar DYY olduğunu düşünürsek, toplamdaki miktarın 15 milyarın üstünde olması gerekiyor. Bakan Yılmaz’ın iddiasının ilk kısmında doğruluk payı yok.
AK Parti Döneminde Yabancı Yatırım Miktarı Ne Kadar?
Bakan Yılmaz, iddiasının ikinci kısmında, 2003 yılından itibaren ülkeye giren yabancı yatırım miktarının, 135 milyar dolar olduğunu iddia ediyor. Bu iddiayı UNCTAD, Dünya Bankası, Ekonomi Bakanlığı ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin verilerini kullanarak hazırladığımız tablo aracılığıyla analiz edeceğiz.
Tabloya bakıldığında 2003 yılında itibaren Türkiye’ye gelen DYY miktarının 148.3 milyar dolar olduğu görülüyor. Yani verilere göre söz konusu miktar Bakan Yılmaz’ın iddiasındakinden daha fazla. Ancak, bağlam göz önünde bulundurulduğunda, Bakan Yılmaz’ın işaret ettiği noktanın DYY miktarındaki artış olduğu anlaşılıyor. Bu açıdan bakarsak, miktarın az oluşu bu iddiayı yanlışlamıyor.
Sonuç olarak, Bakan İsmet Yılmaz’ın 2003’ten önceki dönemlere dair iddiası doğru değil ancak 2003 yılından sonraki dönemleri kapsayan iddiası ise doğru. Bu durumda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın iddiasında kısmen doğruluk payı vardır.