Sadece bu iki branştan (iktisadi idari bilimler fakültesi ve eğitim fakültesi) mezun olan öğrencilerimizin işsizlik rakamlarına yansıyan sayısı 1 milyonun üzerinde
Mezun Olunan Alanlara Göre İşgücü Durumu
"Bu analiz Doğruluk Payı gönüllü editörlerinden Mehmet Demirok tarafından hazırlanmıştır."
27. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, 11 Kasım 2020 tarihinde ekonomi politikalarının değerlendirildiği CHP Ekonomi Masası Değerlendirme Toplantısı’nda üniversite mezunu işsizler hakkında açıklamalarda bulundu. Değerlendirme toplantısında Türkiye’de sadece iki büyük fakülte grubundan 1 milyonu aşkın işsiz gencin iş arar duruma düştüğünü belirten Açıkel, iktisadi ve idari bilimler fakültesi ve eğitim fakültesi mezun olan öğrencilerin işsizlik rakamlarına yansıyan sayısının 1 milyonun üzerinde olduğunu iddia etti.
İşsizlik oranı her ay dönemsel olarak TÜİK tarafından açıklanmaktadır. TÜİK, 2019 – Ağustos ayında işsizlik oranını %14 olarak açıkladı. 2020 yılında ise bu oran %13,2’ydi. Ağustos ayına göre son bir yılda işsizlik oranı 0,8 puan azalış gösterdi. İşsizlik oranının eğitim durumu 5 ana başlık altında incelenmektedir. Eğitim durumu yükseköğretime dahil olan işsizlik oranı 2019 yılında %15,2 iken 2020 yılında %14,2 olarak açıklanmıştır. Yükseköğretim işsizlik oranı 1 puan düşüş göstermiştir.
TÜİK’in yüksekokul ve fakülte mezunlarının en son mezun oldukları alana göre işgücü durum (2019) tablosu rakamlarına göre, yüksekokul ve fakülte mezunu toplam işsiz sayısı 8 milyon 227 bin kişi olarak görülmekte. İş ve yönetim alanı içerisine dahil olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, toplam yüksekokul ve fakülte mezunu işgücü miktarının %28’ine karşılık gelmektedir. Eğitim alanında bu rakam %15’tir.
İş ve yönetim alanında ortaya çıkan işsizlik oranı %14,3 ve bu alanda toplam işsiz sayısı 339 bin kişi olarak açıklandı. Eğitim alanı açısından işsizlik oranı %10,2 ve toplam işsiz sayısı 123 bin kişi olarak açıklandı. TÜİK verilerine göre, iş ve yönetim alanı ve eğitim alanı mezunlarının işsizlik rakamlarına yansıyan sayısı 462 bin kişi olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu da ilginizi çekebilir: Mezun Olunan Yüksekokul veya Fakülte Alanlarına Göre İşsizlik Oranları
Sonuç olarak CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel’in iddia ettiği gibi sadece bu iki branştan mezun olan öğrencilerin işsiz nüfusa yansıyan sayısı 1 milyonun üzerinde değil, 2019 verilerine göre 462 bin seviyelerinde. Yükseköğretim mezunu işsiz sayısı güncel işgücü verilerine göre de son bir yılda sadece 95 bin artmış durumda. Bunun yanında, son bir yılda işsiz nüfustaki branş dağılımını ciddi şekilde değişeceğini düşündürtecek bir gelişme de yaşanmadı. Üniversitelerin Eğitim Fakülteleri'nde yer alabilecek farklı alanlardaki (diller, sosyal bilimler, sanat, beşeri bilimler, matematik ve istatistik gibi alanlar) mezun işsizler hesaplamaya dahil edilse de toplam işsiz sayısının 1 milyona ulaşması mümkün değil.