Recep Tayyip Erdoğan T.C Cumhurbaşkanı

Akkuyu ve Sinop Nükleer Güç Santrallerinin devreye girmesiyle, enerji ihtiyacımızın en az yüzde 10'luk kısmını buradan karşılayacağız.

10 Temmuz 2017 tarihinde Dünya Petrol Kongresi 'nde söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Enerji
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 10 Temmuz 2017 Son Güncelleme: 13 Temmuz 2017

Nükleer Santraller Elektrik İhtiyacımızın Ne Kadarını Karşılayacak?

22. Dünya Petrol Kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündemde olan Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerinin yanı sıra üçüncü bir nükleer santral için de çalışmaların başladığını ifade etti. Erdoğan, inşaatlarına başlanan Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerinin devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin elektrik ihtiyacının en az %10’unun karşılanacağı iddiasını öne sürdü.

Nükleer Reaktörler Aşamalı Olarak Devreye Alınacak

Devreye alınmaları halinde Türkiye’nin ilk nükleer santralleri olacak olan Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerinin her ikisi de dörder reaktörden oluşacak. Bu reaktörler zaman içinde aşamalı olarak devreye alınacak. Akkuyu Nükleer santralinin 1.200 MW’lık dört reaktörü mevcut plana göre 2025 yılında tamamlandığı zaman 4.800 MW kapasiteye ulaşacak ve yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek. Benzer şekilde, Sinop nükleer santralinin dört reaktörünün de devreye alınması planlanan 2028 yılında toplam 4.480 MW kurulu güç kapasitesi ile 32 milyar kilovat saat elektrik üretebileceği hesaplanıyor.

Farklı Elektrik Talebi Senaryoları

Türkiye’nin 2015 yılındaki brüt elektrik enerjisi talebi 266 milyar kilovat saatti. Eğer Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri -tüm reaktörleri çalışır durumda- bugün devrede olsalardı 67 milyar kilovat saatlik üretimleriyle toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık %25’ini karşılayabileceklerdi. Ancak daha sağlıklı bir değerlendirme için santrallerin tam kapasite devreye alınacakları 2028 yılını dikkate alan bir yorum gerekiyor. Türkiye’nin 1996-2015 yılları arasında gerçekleşen yıllık ortalama %5,9’luk talep artışı göz önüne alındığında, 2028’deki elektrik tüketiminin 560 milyar kilovat saate yaklaşacağı tahmin edilebilir. Bu durumda iki nükleer santral toplam talebin %11,9’unu karşılayacaktır.

Akkuyu ve Sinop Nükleer Güç Santrallerinin devreye girmesiyle, enerji ihtiyacımızın en az yüzde 10'luk kısmını buradan karşılayacağız. 1

TEİAŞ’ın 2017-2026 arasın için yaptığı 10 yıllık projeksiyon çalışması ise düşük ve yüksek talep artışını dikkate alan iki senaryo ortaya koyuyor. Düşük senaryoya göre Türkiye elektrik tüketimi, 2017-2026 döneminde yıllık ortalama %2,6 artarak 347 milyar kilovat saate yükselecek. Bu durumda nükleer santraller talebin %19,3’ünü karşılayabilecek. Yüksek artış olacağını varsayan senaryo ise talebin yıllık ortalama %3,8 artışla 409 milyar kilovat saate ulaşacağını öngörüyor. Bu senaryoda ise nükleer santraller talebin %16,3’ünü karşılayabilecektir.

Hem geçmiş yıllardaki artışı göz önüne alarak yaptığımız hesaplamalar hem de TEİAŞ’ın tahminleri nükleer santral projelerinin artan elektrik talebinin %10’undan fazlasını karşılayabileceğini ortaya koyuyor. Tabi bu durum nükleerin Türkiye için vazgeçilmez bir seçenek olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi potansiyeli yüksek olan Türkiye ihtiyacı olan elektriği yenilenebilir kaynak çeşitliliğini artırarak ve enerjisini verimli kullanarak da karşılayabilir.

Sonuç olarak ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iddiasında doğruluk payı vardır.

Sonuç olarak;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   10 Temmuz 2017 Son Güncelleme:   13 Temmuz 2017