Sefer Aycan MHP Kahramanmaraş Milletvekili

2020 yılında engellilere ait ayrılmış olan kontenjanların 20 bininin boş olduğu bilinmekte. Özellikle özel kuruluşlarda 17 bin kontenjan boş durumdadır.

2 Aralık 2020 tarihinde TBMM'de söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Büyüme , Sosyal Politikalar
Berna
BERNA BÜYÜKBAYRAK
Yayın Tarihi: 3 Aralık 2020 Son Güncelleme: 3 Şubat 2021

Türkiye'de Engelliler İçin Ayrılmış 20 Bin Boş Kontenjan Bulunuyor mu?

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan 2 Aralık 2020’de TBMM’de yapılan oturumda 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü’ne dair konuştu. Aycan, engellilerin istihdamıyla alakalı sorunlara değindi. Yeteri kadar istihdam edilemediklerini belirtti. 50'den fazla çalışanı olan kuruluşlarda, engellilerin kamu kurumlarında %4, özel kuruluşlarda ise %3 kontenjanları olduğunu dile getirdi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ayrıca "2020 yılında engellilere ait ayrılmış olan kontenjanların 20 bininin boş olduğu bilinmekte. Özellikle özel kuruluşlarda 17 bin kontenjan boş durumdadır” iddiasında bulundu.

Kamunun ve Özel Sektörün Engelli Bireylerin İstihdamları İçin Düzenlemeleri Neler?

Türkiye’de engelli bireylerin çalışma hayatındaki dezavantajlı konumlarını hafifletmek için İş Kanunu düzenlemeler mevcut.


Buna göre 50’den fazla çalışana sahip özel sektör işletmelerinin çalışanlarının en az %3’ünün engelli bir birey olması gerekiyor. Kanuna göre kamu sektöründe ise engelli kontenjanı en az %4 olmalı.

İŞKUR tarafından paylaşılan istihdamı zorunlu kontenjana dair tablolara göre, 2020 eylül ayında 50'den fazla çalışanı olan kamu kurumlarında işe yerleştirilen engelli birey sayısı 15 bin 536. 50'den fazla çalışanı olan özel sektörlerde ise işe yerleştirilen engelli birey sayısı 90 bin 362.

Engellilere Ait 20 Bin Boş Kontenjan Bulunuyor mu?

Türkiye’de istihdamı zorunlu kontenjanlara dair paylaşılan en güncel veri eylül ayına ait. Buna göre özel kuruluşlarda 17 bin 910 kontenjan açık durumda. Kamu kuruluşlarında ise 3 bin 809 açık kontenjan bulunuyor. Son beş senede eylül aylarında özel sektörde en yüksek engelli kontenjan açığı olan sene 29 bini aşkın açık kontenjanla, 2015.

Sonuç olarak, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan’ın 2 Aralık 2020’de TBMM’de yapılan oturumunda ifade ettiği “2020 yılında engellilere ait ayrılmış olan kontenjanların 20 bininin boş olduğu bilinmekte. Özellikle özel kuruluşlarda 17 bin kontenjan boş durumdadır” şeklindeki iddiası doğru. İŞKUR tarafından her ay paylaşılan “istihdamı zorunlu kontenjan” başlığı altında tablolar bulunuyor. Türkiye’de 2020 yılı için en güncel tablo, eylül ayında paylaşılan tablo. Buna göre özel kuruluşlarda engelli bireyler için 17 bin 910 kontenjan açık durumda gözüküyor. Kamu kuruluşlarında ise engelli bireyler için 3 bin 809 açık kontenjan bulunuyor.

Sonuç olarak;

Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan'ın İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   3 Aralık 2020 Son Güncelleme:   3 Şubat 2021