Özgür Karabat CHP CHP İstanbul Milletvekili

2019 yılında, bu yıla göre Diyanet bütçesi, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesine göre daha fazla oranda arttı.

7 Kasım 2018 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Genel Ekonomi

Diyanet'in Bütçesi MEB'e Göre Daha mı Fazla Arttı?

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 2019 yılı bütçesine ilişkin değerlendirme ve eleştirilerde bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinin, Cumhurbaşkanlığı bütçesi içerisinde önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Karabat, 2019 yılında, bu yıla göre Diyanet bütçesinin Millî Eğitim Bakanlığı bütçesine göre daha fazla oranda arttığını söyledi.

Bütçe Tartışmaları Sürüyor

2018 yılının sonu yaklaşırken Türkiye’de, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve kurumlarıyla ilk kez bir bütçe kanunu yapılacak. Bu sistemde yasamanın yürütmeyi denetlemek için en önemli kozu olan bütçe kanunu için görüşmeler, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Kurumlara ayrılan bütçeler de siyasi partiler ekseninde tartışma konusu olmaya başladı ve bu tartışma görüşmeler boyunca da devam edecek. CHP İstanbul Milletvekili Karabat’ın iddiası, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 bütçesinin 2018 bütçesine oranla, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden daha fazla arttığı yönünde.

2018 bütçesinde Millî Eğitim Bakanlığı’na 92,5 milyar TL bütçe ayrılmış, ki bu genel bütçeli kurumlara ayrılan toplam bütçenin yüzde 12,3’ünü oluşturuyordu. 2019 bütçe teklifinde bu miktar 113,8 milyar TL’ye çıkmış durumda, oransal olarak bu miktar toplam bütçede binde 6’lık artışla %12,9’a tekabül ediyor. Yıllık artış oranı ise %23. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi ise 7,7 milyar TL’den 10,4 milyar TL’ye çıktı. Bütçe payındaki oranı %1’den %1,2’ye yükselse de yıllık artış oranı %34’ü aşıyor.

2019 yılında, bu yıla göre Diyanet bütçesi, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesine göre daha fazla oranda arttı. 1

Bütçe verileri CHP Milletvekili Karabat’ın iddiasını doğruluyor. 2018’e göre Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, yıllık enflasyon oranına yakın bir şekilde % 23 oranında artarken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi enflasyon oranını da bir hayli aşarak %34,4 oranında bir artış göstermiş.

Sonuç olarak;

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   12 Kasım 2018