Recep Tayyip Erdoğan T.C Cumhurbaşkanı

2002’de göreve geldiğimizde 848 bin olan lisanslı sporcu sayısı, şu anda 8 milyon 105 bin.

12 Kasım 2017 tarihinde NTVSPOR Yayınında söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Diğer

Lisanslı Sporcu Sayısı Artıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı spor içerikli televizyon programında Türkiye’de futbol üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Yabancı futbol kuralı, spor müsabakalarının gerçekleştiği alanlarda ibadethanelere ihtiyaç duyulduğu gibi konulara değinen Cumhurbaşkanı, ülkedeki toplam lisansiyer sporcu sayısının AK Parti’nin göreve başladığı seneden itibaren ciddi bir artış kaydettiğini söyleyerek, 2002 yılında lisanslı sporcu sayısının 848 bin, günümüzde ise 8 milyon 105 bin olduğunu iddia etti.

Düzenlenen spor yarışmalarına katılabilmek için Spor Bakanlığı’nın yönetmelik hükümleri gereğince Türkiye’deki sporcuların lisans alması ve bu lisansların her sezon il müdürlükleri veya federasyonlar tarafından güncelleme işleminin yapılması zorunlu. Ancak lisanslı sporcu olmak için bir kulübe kayıtlı olmak gerekmiyor. Böyle bir durumda, spor kulüpleri adına kayıtlı olmayan sporcular ise kendi adlarına il müdürlüğünden ferdi sporcu lisansı alabiliyorlar. Bu bağlamda, Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlı futbol dışı tüm federasyonlara kayıtlı toplam sporcu sayısı 2016 yılında 3.841.600 olarak kaydedilmiş. Bu sayı, Spor Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan verilere göre, 2017 yılı itibariyle de 4.379.837 sporcuya ulaşmış durumda.

Peki Ya Öğrenciler?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkili kuruluşlarınca düzenlenen spor yarışmalarına, kayıtlı bulunduğu okulunu temsilen katılabilecek öğrenci sporcular da MEB sporcu lisansı alıyor. MEB okul sporlarında lisansı bulunan mevcut öğrenci sayısı da 2.225.946. Spor Federasyonları, spor kulüpleri, özel beden eğitimi ve spor tesisleri, il spor merkezleri, eğitim ve öğretim kurumlarında spor yapanlara da temin edilen “sporcu kartı” gibi bir hizmet mevcut. Bu hizmetten yararlananların güncel sayısı da 902.309. Son olarak Türkiye Futbol Federasyonu’na bağlı olarak da 608.829 lisanslı futbolcu bulunuyor. Tüm bu alt kategoriler toplandığında, güncel olarak lisansı bulunan sporcu sayısının 8 milyon 116 bin 921 olduğunu görüyoruz.

2002 yılına ait istatistiklerde ise bir şeffaflık ve anlaşılabilirlik problemi söz konusu. Bu yıla ait ulaşabildiğimiz tek kaynak, TÜİK’in Spor İstatistikleri adlı 2007 Yılı raporu oldu. Burada da bahsi geçen seneye ilişkin yer alan tek bilgi, 2002-2003 spor döneminde lisansı bulunan sporcu sayısı. O dönemde MEB sporcu kartı, TFF lisansı gibi ayrı lisans türleri bulunmadığından, analizimiz için raporda belirtilen toplam lisanslı sporcu sayısını baz aldık. Buna göre, 2002-2003 döneminde federasyonlara bağlı 402.420 lisanslı sporcu bulunuyormuş.

2002’de göreve geldiğimizde 848 bin olan lisanslı sporcu sayısı, şu anda 8 milyon 105 bin. 1

Cumhurbaşkanı’nın iddiasında yer verdiği 2016’ya dair sayılar neredeyse güvenilir kaynaklar ile tam örtüşüyor. 2002 yılına dair verilerin eksikliği bir problem olsa da, oransal olarak bakıldığında o yıl tüm alt kategoriler dahil şekilde 800 bin civarı sporcu olması olası. Bu sayılar ile duruma bakıldığında lisanslı sporcu sayısında ciddi bir artış olduğu görülüyor.

Sonuç olarak;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   23 Kasım 2017