Ömer Fethi Gürer CHP Niğde Milletvekili

TCDD’de 60 binin üzerindeki çalışan sayısı 23 binlere kadar düştü. Kadrolu çalışan sayısı da sürekli azalmakta. Kurumda çalışanların önemli bir bölümü ise taşeron ve mevsimlik işçilerden oluşuyor. Taşeron ve mevsimlik işçiler kadroya alınmalı.

6 Ağustos 2018 tarihinde Twitter 'da söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Politika

TCDD Çalışan Sayısı Geriliyor

Demiryolu işçileri ile bir araya gelen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TCDD çalışanlarının mağduriyetlerine ve bu durumun neden olduğu aksaklıklara değindi. Gürer, TCDD’de çalışan sayısının 60 binlerden 23 binlere kadar düştüğünü, kadrolu çalışan sayısı azalırken, çalışanların önemli bir kısmının taşeron ve mevsimlik işçi olduğunu iddia etti.

2013’de Yol Bekçileri Maliyet Unsuru Olarak Kabul Edildi

TCDD çalışan sayısındaki azalma ve bu durumun neden olduğu sorunlar, 8 Temmuz’da Tekirdağ Çorlu mevkiinde meydana gelen ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği kaza sonrasında gündeme gelmişti. Kazanın ardından olay yerinde incelemelerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası kapsamlı bir rapor yayınladı. Kazanın gerçekleşmesine neden olan bir dizi önemli ihmal arasında 2013 yılında “maliyet unsuru” olduğu gerekçesiyle işlerine son verilen yol bekçisi uygulamasına da dikkat çekiliyor. Demiryollarının durumunu izleme ve kontrolden sorumlu yol bekçileri, gün boyunca sorumlu oldukları ray hattını bizzat izleyerek aksaklıkların tespit edilmesine olanak sağlıyordu. Kaza sonrasında mecliste de muhalefet milletvekilleri kazayla ilgili araştırma önergesi vermişti, ancak önerge AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlük Personelinde Azalma

TCDD personel yapısındaki değişimi kurumun istatistik yıllıklarından inceledik. TCDD’nin personel teşkili Genel Müdürlük, yedi adet Bölge Müdürlüğü ve kuruma bağlı anonim şirketi ortaklıklarından oluşuyor. Kaynağa göre, TCDD’nin 2002 yılında 27.616’sı bölgelerde istihdam edilmek üzere, toplam 41.978 personeli vardı. 2017’ye gelindiğinde Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüğü personel sayısı önemli ölçüde düşerken bağlı ortaklıklarda çalışan personel sayısı üç katın üzerinde arttı ve toplam personel sayısı 27.128’e geriledi.

TCDD’de 60 binin üzerindeki çalışan sayısı 23 binlere kadar düştü.  Kadrolu çalışan sayısı da sürekli azalmakta. Kurumda çalışanların önemli bir bölümü ise taşeron ve mevsimlik işçilerden oluşuyor. Taşeron ve mevsimlik işçiler kadroya alınmalı. 1

Sözleşmeli Personel Sayısı 2002’de de Kadrolu Personelden Fazlaydı

Geçen 15 yılda kadrolu memur ve işçi sayısı 19.702’den 12.755’e gerilemiş. Sözleşmeli memur ve işçi sayısı ise 22.276’dan 14.319’a gerilemiş. Kadrolu ve sözleşmeli personel dağılımında oransal olarak ise bir değişiklik olmamış. 2017’de de 2002’de olduğu gibi TCDD personelinin %53’ü sözleşmeliyken %47’si kadrolu olarak çalışmaya devam ediyor.

TCDD’de 60 binin üzerindeki çalışan sayısı 23 binlere kadar düştü.  Kadrolu çalışan sayısı da sürekli azalmakta. Kurumda çalışanların önemli bir bölümü ise taşeron ve mevsimlik işçilerden oluşuyor. Taşeron ve mevsimlik işçiler kadroya alınmalı. 2

Genel bir değerlendirme yapacak olursak, 2002’den bu yana TCDD’de hem kadrolu hem de sözleşmeli/geçici personel sayısında azalma olduğu doğru. Gürer, personel sayısının 60 binde 23 bine indiğini belirtmişti, ancak bir tarih aralığı belirtmemişti. AK parti iktidarının başladığı 2002’de TCDD personel sayısı hali hazırda 60 binin çok altında, 42 bin civarındaydı. Bu dönemde kadrolu personel karşısında sözleşmeli/geçici çalışan oranında ise herhangi bir azalma söz konusu değil.

Sonuç olarak CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iddiası TCDD’de kadrolu çalışan sayısı azalırken, çalışanların önemli bir kısmının taşeron ve mevsimlik işçi olduğu açısından doğru, ancak bu durum AK Parti iktidarlarına özgü değil.

Sonuç olarak;

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in İddiasında Kısmen Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   9 Ağustos 2018