Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı

2007’de 38 bin, 2013’te ise 258 bin çocuk uyuşturucu tedavisi için başvurdu.

15 Şubat 2015 tarihinde Ankara 'da söylendi.
Okuma Süresi    3 Dakika
Konu : Sağlık
Koray
KORAY KAPLICA
Yayın Tarihi: 15 Şubat 2015 Son Güncelleme: 16 Şubat 2015

AMATEM'e Başvurular Son 7 Yılda %657 Artmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Parti Meclisi’nde yaptığı açıklamada uyuşturucu tedavisi için başvuran çocuk sayısının % 657 artışla 2007’de 38 binden 2013’te 258 bine çıktığını iddia etmiştir.

Kılıçdaroğlu’nun iddiası için kullandığı rakamlar CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün “Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri’nin sayısı ve bonzai isimli uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin yazılı soru önergesine” Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından verilen cevap metninde geçmektedir.

Gök’ün soru önergesinde sorduğu ilk iki soru;

1-) Türkiye’de ve Ankara’da kaç tane Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) vardır? Bu merkezlerin kapatılacağı yolundaki iddialar doğru mudur?

2-) Bu merkezlerde kaç bağımlıya ne kadar süreyle tedavi uygulanabilmektedir?

Müezzinoğlu, soru önergesindeki bu iki soruya verdiği cevapta Türkiye genelinde 33 tedavi merkezi olduğunu belirtmiş ve 2007 – 2013 yılları arasında bu merkezlerde ayakta veya yatarak tedavi gören hasta sayısı verisini vermiştir.

2007’de 38 bin, 2013’te ise 258 bin çocuk uyuşturucu tedavisi için başvurdu. 1

Bu bağlamda, Kılıçdaroğlu’nun iddiasında iki sorun göze çarpmaktadır.

1-) Bu veride veya internette açık kaynak olarak yayınlanan ilgili verilerde bu tedavi merkezlerinde tedavi gören “çocuk” sayısı ile ilgili herhangi bir veriye rastlanmamıştır. Kılıçdaroğlu’nun iddiasını daha hassas bir gruba yönlendirerek, yanıltma yaptığı anlaşılmaktadır.

2-) Soru önergesindeki soruda net olarak ortaya konduğu bu merkezler alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezleridir. Bu nedenle sadece uyuşturucu bağımlılığı tedavisi değil alkol bağımlılığı tedavisi de uygulanmaktadır.

Kısacası, Kılıçdaroğlu’nun kullandığı verilerin doğru fakat verilerin işaret ettiği bilginin tamamiyle çarpıtıldığı anlaşılmaktadır. Halbuki Türkiye’de madde kullanımın gençlerde yaygın olması ile ilgili birçok rapor ve araştırmanın verileri ilgili amaca yönelik olarak kullanılabilirdi. Örneğin TÜİK verilerine göre; 2013 yılında güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların % 24’ü (66735) bağımlılık yapan madde kullandı. Emniyet Genel Müdürlüğü 2011 verilerine göre yaşam boyu uyuşturucu kullanım oranının en yaygın olduğu yaş aralığı 15-24.
 

Genel değerlendirmede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddiasında büyük ölçüde doğruluk payı yoktur.

Sonuç olarak;

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   15 Şubat 2015 Son Güncelleme:   16 Şubat 2015