İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 3 Kasım 2022 tarihinde yapılan bir paylaşıma göre, videodaki gösterilerin Çin’in Lanzhou kentinde yapıldığı iddia edildi.

Benzer iddialar yabancı sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış. 

Video Çin’in Lanzhou Kentinde mi Çekildi?

Lanzhou, Ekim 2021 tarihinden bu yana Covid-19 önlemleri gereğince karantina halinde. Covid-19’un çıkışından bu yana Çin Hükümeti “sıfır vaka” uygulamasını sürdürüyor ve yaklaşık 4 milyon nüfuslu kent karantina altında tutulmaya devam ediyor. 
Geçtiğimiz günlerde Lanzhou’da 3 yaşındaki bir çocuk gaz zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetti. Çocuğun babası karantinadan dolayı zamanında gelmeyen sağlık görevlilerini ve polisi suçladı. Çin Hükümeti ise bu suçlamaları reddetti ve polisin çocuğu hastaneye götürmek için yardımcı olduğunu iddia etti. Daha sonra ise emniyet olay için özür diledi ve bundan sonra daha dikkatli olacaklarını söyledi. Fakat CNN’in haberine göre bu özür halkın öfkesini dindirmedi ve çocuğun ölümünün ardından bazı protestolar gerçekleşti ve küçük çaplı olaylar yaşandı. 
İddiadaki video ise Çin merkezli bir sosyal medya uygulaması olan Weibo.com’da mevcut. Video tarihi olarak 5 Nisan 2022 tarihi olarak gözükmekte ve not olaraksa “Shunyuan Eighth Village, Yingping Road,” yazılmış. Bu adres aratıldığında ise Google Haritalarda Guanzhou kenti karşımıza çıkıyor. 

Bunun yanında İngiliz The Sun gazetesindeki bir haberde de video mevcut. Haberde ise Çin’in Guangzhou kentinde çekilen görüntülerde halkın tecrit altındaki kentte bariyerleri atlatarak yiyecek almaya çalıştıklarından bahsediliyor. 

Guangzhou kenti de Çin’in “sıfır vaka” politikası gereğince karantina altında tutuluyor ve bu durum şehirde zaman zaman şiddet olaylarına sebep oluyor. 
Benzer iddiayı AFP de incelemiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda videonun Çin’in Lanzhou kentinde yapılan bir protestoyu gösterdiği iddia edilmişti. Lanzhou kentinde 3 yaşındaki bir çocuğun ölümünün ardından karantina protestoları düzenlenmiş fakat iddiadaki video Guangzhou kentinde insanların erzak kapmak için bariyerleri yıkmasını gösteriyor. 

Sonuç olarak;

Videodaki gösterilerin Çin'in Lanzhou kentinde yapıldığı iddiası yanlış.