İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 28 Ocak 2024 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Teksas sınırına giden kamyonları gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ ABD’de Şubat 2022 yılında kamyon sürücüleri tarafından COVID-19 tedbirlerine tepki göstermek amacıyla bir protesto düzenlenmiş. 
→  Video bu protestonun görüntülerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş ve bağlamından koparılarak yeniden paylaşılmış.
Teksas Sınırındaki Dikenli Tel Krizi
ABD ve Meksika arasındaki sınırda bulunan Texas, uzun yıllardır düzensiz göç problemi ile karşı karşıya. Joe Biden’nın 2021 yılında başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana Teksas eyaleti ve federal hükümet arasında sınırı yasa dışı yollarla geçen göçmenlere uygulanacak önlemler konusunda ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor. Teksas Eyalet Valisi Greg Abbott Mart 2021’de adını Teksas’ın bayrağından alan Operation Lone Star (Yalnız Yıldız Operasyonu) başlattı ve bu operasyon çerçevesinde sınıra yakın ilçeler olmak üzere 48 ilçeyi kapsayan bir afet bildirgesi yayınladı. Bu bildirge Teksas’ta bulunan ABD-Meksika sınırından yasadışı geçişleri engellemek için sınırı dikenli tellerle çevrelemek dahil birçok radikal önlem içeriyor. 
Eyalet ile federal hükümet arasındaki gerginlik, eyaletin federal hükümete bağlı Sınır Devriyesi (Border Patrol) görevlilerine ABD güney sınırının en yoğun noktalarından Shelby Park çevresine geçiş izni vermemesiyle doruk noktasına ulaştı. Mahkeme sürecine taşınan anlaşmazlıkta 22 Ocak 2024 tarihinde ABD Yüksek Mahkemesi, Joe Biden yönetiminin de tarafında yer alarak federal birimlerin dikenli telleri kesmelerine olanak verecek bir karara imza attı. Bu kararın ardından Teksas Eyalet Valisi Greg Abbott, bunun henüz bitmediğini belirten bir sosyal medya paylaşımında bulundu, ardından Teksas Kuvvet Komutanlığı daha çok dikenli tel inşa ettikleri görüntüleri sosyal medya aracılığıyla paylaştı. Bunun sonucu olarak 25 Ocak 2024 tarihinde 25 Cumhuriyetçi vali Teksas’ın sınırı koruma mücadelesinde yanında olduklarını belirten bir bildiriye imza attılar. Bildiride, Biden yönetiminin yasa dışı göçe karşı ülkeyi savunmasız bıraktığı ve eyaletlerin meşru müdafaa hakkının ABD Anayasası tarafından tanındığı belirtilmiş.
Video Güncel Değil
Bu ortamdan hareketle, X platformunda yapılan bir paylaşımda videonun Teksas sınırına giden kamyonları ve insanları gösterdiği iddiası öne sürülmüş. Video tersine görsel arama araçları ile aratıldığında iki farklı videonun birleştirilmesiyle oluşturulduğu görülüyor. Bu iki farklı videonun ortak noktası ise 2022 yılında gerçekleşen bir COVID-19 protestosuna ait olmaları. COVID-19 pandemi döneminde hem Kanada hem de ABD hükümetleri tedarik zincirlerinin sorunsuz şekilde işlemesini sağlamak için aşılanmamış kamyonculara kısa süreli muafiyetler tanımış. Tanınan bu muafiyetlerin Ocak ayının sonlarına doğru sona ermesi ile aşılanmamış kamyoncular Kanada’da Özgürlük Konvoyu’nu oluşturarak protestoya başlamış. İlk olarak Ocak ayında Kanada’da gerçekleştirilen protestonun ses getirdiği görüldüğünde, bir benzeri de  ABD’de gerçekleştirilmiş.
ABD’deki protesto Halkın Konvoyu adıyla 2022 yılının Şubat ayında düzenlenmiş. Bu protestoda oluşturulan konvoyun Adelanto, Kaliforniya’dan hareket ederek Washington D.C.’ye varması planlanmış. İddiada yer alan görüntüler, konvoyun Washington D.C’ye giderken geçtiği yerlerde çekilmiş.

Videonun 00:00 - 00:48. saniyeleri Insider’ın haberinden alınmış. Bu videoda konvoy Arizona ve Teksas’ta görüntülenmiş. Kalabalık insan grupları geçen konvoya bayraklarla ve alkışlarla eşlik ediyor. Videoda röportaj veren vatandaşların, COVID-19 tedbirlerinin beraberinde getirdiği maske, aşı, karantina gibi uygulamalara tepki gösterdiği görülüyor.

00:48. saniye sonrasi ise Fox 2’nun haberinde yer alan videodan alınmış. İddiaya konu olan videonun 48. saniyesi ile asıl videonun 37. saniyesi birbiriyle örtüşüyor. Bu haberde de aynı konvoyun Missouri eyaletinden geçişi ve kalabalığın kamyonları tezahüratlarla karşılaması gösteriliyor.
Protesto medyada geniş yer bulmuş ve konvoya dair gelişmeler pek çok kez habere taşınmış. 

Sonuç olarak;

Videonun Teksas sınırına giden kamyonları gösterdiği iddiası yanlış.