İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 25 Mart 2024 tarihinde paylaşılan videoda Galler Prensesi Kate Middleton’ın yayınlanan videosunun sahte olduğuna dair bir kanıt gösterdiği iddia edildi. Videoda Middleton’ın elindeki yüzüğün kaybolup ardından yeniden ortaya çıktığı öne sürülüyor.  

İddia YANLIŞ
→ Videonun resmi kaynaklardan yayınlanan tam haline bakıldığında Kate Middleton’ın yüzüğünün kaybolup tekrar ortaya çıktığı iddia edilen kısımda yüzüğün parmağında olduğu görülebiliyor.
→ Ayrıca, video boyunca Kate Middleton’ın elinin tamamen gözüktüğü hiçbir kısımda yüzüğün kaybolduğuna rastlanmıyor.
→ BBC yayınladığı açıklamada videoyu kendilerinin filme alındığını belirterek üzerinde herhangi bir düzenleme olmadığını belirtti.
Kate Middleton’ın Yayınladığı Videonun Sahte Olduğuna Dair Bir Kanıt Yok
İngiliz Kraliyet Ailesi ve Galler Prensesi Kate Middleton’a dair iddialar ve komplo teorileri bir süredir basın ve sosyal medya kullanıcılarının gündeminde. 2024 Ocak ayının ortalarında, kraliyet kaynakları Galler Prensesi Kate Middleton’ın bir abdominal cerrahi ameliyatı geçirdiğini, durumunun iyi olduğunu ve ameliyatın başarılı geçtiğini ancak iki haftalık bir iyileşme süresi olduğunu açıklamışlardı Ancak Middleton’ın hastaneden ayrılışına dair herhangi bir fotoğraf yayınlanmaması prensesin nerede olduğuna dair iddiaların sosyal medya mecralarında yayılmasına neden oldu. 
10 Mart 2024 tarihinde Galler Prens ve Prensesi’nin resmi X platformu hesabından Anneler Günü için paylaşılan ve Kate Middleton ile 3 çocuğunu içeren fotoğrafın görsel manipülasyon araçlarıyla yoğun şekilde değiştirilmiş olması soru işaretlerini daha da artırdı. Ertesi gün Middleton fotoğrafı düzenlediğini kabul etse de söylentiler yayılmaya devam etti. 22 Mart tarihinde Middleton resmi X platformu hesabından bir video paylaştı ve abdominal cerrahi sonrasındaki testlerde doktorların kendisine kanser teşhisi koyduğunu ve önleyici kemoterapi önerdiklerini açıkladı. Bu video Kate Middleton’a ne olduğuna dair spekülasyonlara ve komplo teorilerine büyük ölçüde son noktayı koydu. 
Middleton’ın yayınlamış olduğu videoya rağmen bazı sosyal medya kullanıcıları videonun deepfake olduğuna dair iddiaları dile getirmeye başladı. Videonun sahte olduğuna dair gösterilen kanıtlardan biri de Middleton’ın yüzüğünün videonun bir kısmında kaybolması ve ardından tekrar ortaya çıkması. Söz konusu iddiada kanıt olarak Middleton’ın eline odaklanılmış ve yüzüğün bulunduğu parmağı konum değiştirirken gösteren 13 saniyelik bir video kesiti kullanılmış. Yavaşlatılmış bu video kesitinin görüntü kalitesi de düşürülmüş. Çözünürlüğün düşürülmüş olması iddia edilen yüzük kaybolmasının net bir şekilde seçilmesini de güçleştiriyor. Görüntünün Middleton’ın el hareketleri nedeniyle bulanıklaşmış olduğundan yüzüğün tam seçilemiyor olması yüksek ihtimal.

Galler Prens ve Prensesi’nin resmi X platformu hesabı tarafından paylaşılan orijinal video izlendiğinde Middleton’ın el hareketlerine rağmen yüzüğün kaybolmadığı görülebiliyor. IFCN imzacısı doğruluk kontrolü platformu  Logically Facts’in yaptığı analizde hazırladığı videonun yavaşlatılmış halinde bu daha da net bir şekilde görülebiliyor.  
Paste Embed Code for AMP
Sosyal medyada videonun deepfake olduğuna dair paylaşımların yayılması nedeniyle BBC Stüdyoları bir açıklama yayınlayarak videoyu kendilerinin filme aldıklarını söyleyerek videoda herhangi bir düzenleme ve editoryal müdahale olmadığını belirtti. 
Paylaşımdaki videonun Kate Middleton’ın yayınlanan videosunun sahte olduğunu gösterdiği iddiası yanlış. 

Sonuç olarak;

Videonun Galler Prensesi Kate Middleton’ın yayınlanan videosunun sahte olduğuna dair bir kanıt gösterdiği iddiası yanlış.