İddia şöyle;

 Bir X hesabı tarafından 11 Eylül 2023 tarihinde paylaşılan videonun Fas’ta yaşanan deprem sonrasında toprak altından canlı çıkarılan bir bebeği gösterdiği iddia edildi.

Video Fas’ta Değil, Hindistan’da Kaydedilmiş

8 Eylül 2023’te yerel saatle 23.11’de Fas’ın Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi merkez üslü 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ülkenin birçok kentinin etkilendiği depremde hayatını kaybeden kişi sayısı resmi makamlar tarafınca 14 Eylül 2023’te 2.946 olarak açıklanmıştı. 
Depremden üç gün sonra 11 Eylül 2023’te bir bebeğin toprak altından canlı çıkarıldığı anı gösteren bir video, deprem sonrasını gösterdiği iddiasıyla dolaşıma girdi. Videonun özellikle son saniyelerinden alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında @ImranTG1 kullanıcı adlı bir X hesabının 9 Eylül 2023 tarihli paylaşımına rastlanıyor. Paylaşımda yer alan görüntülerdeki yer şekilleri ve çocuğu kurtaran adamın ayağındaki terlikler gibi detaylara dikkat edildiğinde videonun, 11 Eylül 2023’te paylaşılanın devamı olduğu belli oluyor. @ImranTG1 isimli kullanıcı paylaşımında görüntülerin Hindistan’ın Kanpur Dehat bölgesinde çekildiğini ve tarlaya canlı gömülen bir bebeğin kurtarılma anını gösterdiğini belirtmiş. 

Kanpur Dehat polisi açıklaması

X kullanıcısının paylaşımındaki ifadeler arama motorlarında aratıldığında söz konusu olayın Hindistan merkezli birçok haber sitesinde yayımlandığı görülüyor. Haberlerde toprak altından ağlama seslerinin gelmesi üzerine köylülerin çalışma başlattığına ve bebeğe ulaştığına yer verilmiş. Olayın yaşandığı Kanpur Dehat bölgesinin polisi de 9 Eylül 2023 tarihinde X hesabından kurtarılan bebeği paylaşarak, ilk yardım yapıldığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu açıklamış.

İddia YANLIŞ

Bir X hesabı tarafından paylaşılan videonun Fas’ta yaşanan deprem sonrasında toprak altından canlı çıkarılan bir bebeği gösterdiği iddia edilmişti. Söz konusu video Fas’ta yaşanan deprem sonrasında çekilmemiş. Video, Eylül 2023’te Hindistan’da canlı canlı toprağa gömülen bir bebeğin kurtarılma anlarını gösteriyor.

Sonuç olarak;

Videonun Fas depreminden sonra toprak altından çıkarılan bir bebeği gösterdiği iddiası yanlış.