İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 2 Şubat 2021 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ayıya binmesini gösterdiği iddia edildi

Aynı fotoğrafın uzun süredir internette dolaşımda olduğu ve dünya genelinde çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldığı görülüyor. 

Fotoğraf Gerçek mi?

İnternette en azından 2013 yılından beri bu fotoğrafların dolaştığına yönelik örnekler bulmak mümkün, hatta bazı paylaşımlar bu anlara dair video kesitler de içeriyor. Ancak Putin’in ayıya bindiğini gösterdiği iddia edilen fotoğraflar gerçeği yansıtmıyor ve bu kareler en az iki ayrı görüntü montajlanarak oluşturulmuş. Bunlardan birincisi, Kremlin tarafından Putin’in imajını güçlendirmek amacıyla yayımlanmış fotoğraflardan biri. Aslında Putin’i ata binerken gösteriyor. Fotoğraf 2009 yılında Güney Sibirya'daki Kyzyl kasabası dışındaki tatili sırasında çekilmiş. 

Fotoğrafın aslı ve iddialardaki versiyonunun karşılaştırması aşağıda görülebilir:

Montajlarda kullanılan diğer bir kare ise YouTube’da 1 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan bir videodan alınmış. Söz konusu kareler aynı iddianın video kesitler paylaşılan versiyonunda da kullanılmış. 

İddia daha önce doğruluk kontrolü platformu Snopes tarafından da analiz edilmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ayıya binmesini gösterdiği iddia edilmişti. Ancak bu fotoğraf ve benzer videolar, Putin’in ata bindiği görüntüler kullanılarak montajlanmış ve gerçeği yansıtmıyor. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ayıya binmesini gösterdiği iddiası yanlış.