İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 12 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımdaki görselin Belçika’daki kütüphaneli bir otobüs durağından olduğu iddia edildi.

İddianın farklı biçimlerde Twitter ve LinkedIn gibi farklı sosyal medya platformlarında da yayıldığı görülüyor.

Görsel Yapay Zeka Kullanılarak Oluşturulmuş

Görsel arama motorunda tersten aratıldığında, görselin Berlin merkezli bir dijital tasarım stüdyosu olan Ulises tarafından yapay zeka programı Midjourney ile oluşturulduğu görülüyor. Ulises’in kurucusu Ricardo Orts, sokak kütüphanelerini şehirde kültürü teşvik etmek için görsellerin oluşturulduğunu belirtiyor. Ulises’in Instagram hesabından görsellere ulaşılabiliyor.

Midjourney, kurumsal sitesinde girişimi insan türünün tahayyül gücünü genişletmek ve yeni düşünme araçları yaratmayı amaçlayan bağımsız bir araştırma laboratuvarı olarak tanımlamış. Midjourney uygulaması Discord kanalı üzerinden kullanılabiliyor ve kullanıcılara sağladıkları anahtar kelimeler ve kelime grupları üzerinden yapay zeka yardımıyla görseller üretmesini sağlıyor. 
Görsel farklı dilde de birçok sosyal medya hesabı tarafından da bu otobüs durağının farklı ülkelerde olduğuna dair paylaşılmış. Bu nedenle AFP Brezilya ve Arjantilinli fact-checking platformu Chequedo tarafından yapılan doğruluk kontrollerine de görselin Belçika veya Almanya’dan olmadığı, yapay zeka aracılığıyla üretildiği belirtilmiş.

İddia YANLIŞ 

Bir Facebook hesabı tarafından 12 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımda görselin Belçika’daki kütüphaneli bir otobüs durağından olduğu iddia edildi. İddianın Twitter ve LinkedIn gibi farklı sosyal medya platformlarında da yayıldığı görülmekte. Ancak görsel Ulises adlı dijital tasarım stüdyosu tarafından yapay zeka programı Midjourney aracılığıyla üretilmiş. AFP Brezilya ve Chequedo tarafından yapılan doğruluk kontrolleri de görsellerin Almanya veya Belçika’dan olmadığını belirterek görselin yapay zekayla üretildiğini vurguluyor.

Sonuç olarak;

Görselin Belçika'da bir otobüs durağını gösterdiği iddiası yanlış.