İddia şöyle;

 Bir X hesabı tarafından 17 Eylül 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto eden kişilerle korumalar arasındaki olayın yaşandığı videonun Erdoğan’ın Eylül 2023’te yaptığı ABD ziyaretinde çekildiği iddia edildi.

Video Erdoğan’ın 2016 Yılında Yaptığı ABD Ziyaretini Gösteriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül 2023’te Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’na katılmak ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak için ABD'nin New York şehrine gitti. Erdoğan’ın New York’ta bulunduğu anlarda X platformunda bir grup protestocu ve Erdoğan’ın korumalarını gösteren bir video güncel olduğu iddiasıyla dolaşıma girdi. Videoda bir grubun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto ettiği, Erdoğan’ın korumalarının da protestocuların seslerini bastırmak üzere bağırdığı görülüyor. 
Arama motorlarında anahtar kelimeler kullanılarak gerçekleştirilen aramalarda söz konusu olayın Erdoğan’ın Eylül 2023’te New York’ta gerçekleştirdiği ziyaret sırasında değil, 30 Mart 2016 tarihindeki Washington ziyaretinde yaşandığı görülüyor. 30 Mart 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesine katılmak için ABD’nin başkenti Washington’a gitmişti. Şehirde konaklayacağı St. Regis Oteli önüne giden protestocular Erdoğan karşıtı sloganlar atmaya başlayınca, korumalar da sesleri bastırmak için bağırmaya başlamıştı. Söz konusu olay birçok haber sitesi tarafından da haberleştirilirken, görüntüler o dönem televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde de yayınlanmış.

İddia YANLIŞ

Bir X hesabı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının protestocuları bağırarak bastırmaya çalıştığını gösteren videonun 17 Eylül 2023’te Erdoğan’ın ABD ziyaretinde çekildiği iddia edilmişti. Söz konusu video 30 Mart 2016 tarihinde Erdoğan’ın Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için ABD’ye gittiği zaman çekilmiş. Videonun, Erdoğan’ın Eylül 2023’te gerçekleştirdiği ziyaretlerle herhangi bir ilişkisi bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarının protestocuları bağırarak bastırmaya çalıştığı görüntülerin güncel olduğu iddiası yanlış.