Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 7 Mart 2024’te yapılan paylaşımda, Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar’ın ölmeden önce uçakların şehirlerin üzerine püskürttükleri zehirleri tespit edebilecek bir teknoloji üzerinde çalıştığı iddia edildi

İddia YANLIŞ

→ Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar, TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Sensör Teknolojileri Proje Grubu’nda Başuzman Araştırmacı olarak 15 yıl boyunca görev yapmış bir akademisyen.
→ Erbahar, TÜBİTAK’ta yer aldığı projede, zehirli gazlara karşı yüksek algılama hassasiyetine sahip, üstün performanslı, seri üretime uygun, ekonomik, düşük güç tüketimiyle çalışan, kompakt kimyasal sensörler geliştirilme konusunda çalışıyordu.
Dilek Dündar Erbahar Kimdir?
Dilek Dündar Erbahar, TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Sensör Teknolojileri Proje Grubu’nda Başuzman Araştırmacı olarak görev yapan bir akademisyendir. Erbahar, TÜBİTAK’a bağlı Marmara Araştırma Merkezi (MAM) bünyesinde 15 yıl boyunca çalışma yürütmüş. Bu proje kapsamında katkı sunduğu araştırma TÜBİTAK tarafından şöyle özetlenmiş:
Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar zehirli gazlara karşı yüksek algılama hassasiyetine sahip, üstün performanslı, seri üretime uygun, ekonomik, düşük güç tüketimiyle çalışan, kompakt kimyasal sensörler geliştirilmeyi amaçlıyor. Yeni “ twisted/ döndürülmüş” çift katmanlı grafen ülkemizde ve dünyada ilk kez sensör uygulamalarında kullanılarak kimyasal sensörlerin geliştirilmesi hedefleniyor. [Erbahar’ın] proje kapsamında geliştireceği sensör sisteminin sanayiye ve ulusal güvenliğe aktarılması ile askeri ve endüstriyel alanlardaki güvenlik birimlerinin, sanayi kuruluşlarının ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerinin karşılanması ile ülkemize katma değer kazandırılması hedefleniyor.
TÜBİTAK’ın resmi sayfasında KBRN teknolojileri konusunda yapılan araştırmaların gaz ve sıvı ortamda kimyasal sensör teknolojileri, küresel aktif karbonun sentezi, KBRN temizleme malzemelerinin geliştirilmesi, zehirli endüstriyel maddelerin tespit, teşhis ve tanımlanması için cihaz geliştirilmesi, içme suyu ve doğal su kaynaklarındaki zararlı bileşiklerin tespiti ile iç/dış mekan hava kalitesi ölçümleri gibi başlıklara yoğunlaştığı belirtilmiş.
Dilek Dündar Erbahar’ın akademik platformlardaki hesapları üzerinden kendisinin çalışma alanlarına ve makalelerine ulaşmak mümkün. Bunlardan ilki academia.edu. Erbahar buradaki profilinde şu altı alanda çalışmalar yürüttüğünü belirtmiş: Ab initio moleküler dinamik simülasyonları, organik ve inorganik malzemelerin fotoiletkenliği, elektronik burun & elektronik dil, kimyasal gaz sensörleri, kimyasal sıvı sensörleri, elektrik ve elektronik uygulamalar için ince film teknolojisi ve yoğunluk fonksiyonel teorisi. Bu akademik platform üzerinden yayımladığı makale ve konuşma başlıkları da şöyle:

Erbahar’ın kaleme aldığı makalelerin genelde kimyasal sensörler ile ilgili olduğu görülüyor. Makalelerinden birinin başlığı şöyle: “Sudaki karbamat ve organofosfatlı pestisitlerin doğrudan algılanması için florlu ikame edicilere sahip çinko ftalosiyaninler.” Kendisinin Google Scholar (Google Akademik) hesabında ise 19 adet makale bulunuyor:

Erbahar’ın 2012 yılında teslim ettiği doktora tezinin başlığı ise şöyle: “Kuartz kristal mikrobalans (QCM) sensörlerin sıvılardaki zehirli organik kirleticilerin tespitinde kullanımı.” Bu çalışmada, suda bulunan zehirli maddeleri algılamak için yeni bir sensör geliştirilmiş. Bu sensör, metal içeren özel moleküller kullanıyormuş. Moleküllerin yapısı ise sensörün çalışma performansını etkiliyormuş. Erbahar’ın araştırması, sensörün nasıl çalıştığını daha iyi anlaşılmasına katkı sunmuş.
Bütün akademik platformlarda yayımlanan çalışmaları ile TÜBİTAK’ta yer aldığı proje göz önüne alındığında Erbahar’ın Chemtrail ile ilgili olabilecek herhangi bir alanda araştırma yapmadığı görülüyor.
Erbahar’ın Ölümü
Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar 1 Kasım 2021 tarihinde İstanbul Tuzla’daki evinde ölü bulunmuştu. Bu dönemde yapılan haberlerde polisin intihar ihtimali üzerinde durduğu bilgi yer almıştı. Bu ani ölüm beraberinde bazı komplo teorilerini de getirmiş ve bazı gruplar Erbahar’ın Chemtrails’ı araştırdığı için öldürüldüğü imalarında bulunmuştu.
Erbahar’ın ölümü ile ilgili soruşturma tamamlanmış ve yapılan otopsi sonunda siyanür içerek intihar ettiği açıklanmıştı. 1 Mayıs 2023 tarihinde yayınlanan haberlerde Erbahar'ın boşanma aşamasındaki kocasına, 'Seni çok seviyorum' notu bırakıp önce böcek ilacı, sonrasında siyanür içerek yaşamına son verdiği iddia edildi.

Sonuç olarak;

Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar'ın ölmeden önce uçakların şehirlerin üzerine püskürttükleri zehirleri tespit edebilecek bir teknoloji üzerinde çalıştığı iddiası yanlış.