İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 9 Mart 2023 tarihinde yapılan paylaşımda 2009 tarihli bir haberde Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’ın 2009 yılında karşılıklı dans ettiği ifade edildiği iddia edildi.

Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş 2009 Yılında Karşılıklı Dans Etti mi?

6 Mart’ta CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan “Altılı Masa”nın cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu açıklamasıyla seçim süreci hızlandı. Aday ilanı sonrası gündemin önemli maddelerinden biri cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ile seçimlerde kilit rol oynayacak HDP ile arasında görüşme olup olmayacağıydı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın görüşme çağrısı üzerine Kılıçdaroğlu HDP ile görüşeceğini ifade etti fakat belirli bir zaman belirtilmedi. Bu süreçte İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener’in “Kılıçdaroğlu HDP’yi ziyaret edebilir ama masaya davet edemez” çıkışı ise sosyal medyada oldukça paylaşıldı. 
Söz konusu iddia da bu tür bir bağlam üzerine oturuyor. Paylaşımda HDP’ye karşı negatif tutumuna karşın Akşener’in 2009’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin ziyareti sırasında o dönem Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili olan Selahattin Demirtaş ile MHP milletvekili Meral Akşener’in gezinin son gününde birlikte dans ettikleri iddia edilmiş. Bu iddiaya tek dayanak olarak da CNNTürk de yayınlanmış bir haber metni gösterilmiş. 
İddiada yer alan görsel, arama motorunda tersine aratıldığında CNNTürk’te 29 Haziran 2009 tarihinde yayımlanan bir habere ulaşılıyor. Haberin detayında, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin’e ziyaretine eşlik eden MHP’li TBMM Başkanvekili Meral Akşener ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş gezinin son gününde bir arada görüntülendiğine dair bir bilgi yer alıyor. Fakat Akşener ile Demirtaş’ın birlikte dans ettiklerine dair bir ifade yer almıyor. 

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyetin Çin ziyaretinde Urumçi kentinde cumhurbaşkanı onuruna verilen yemekte Uygur gelenekleri sergilenmiş ve yemek boyunca Uygur ve Türk şarkıları çalınmış. Geleneksel folklör gösterileri sunulurken Gül ve milletvekilleri piste davet edilmiş. Abdullah Gül daveti reddederken milletvekilleri sahneye çıkıp dans etmiş.Yeniçağ Gazetesi’nde  MHP Milletvekili Ahmet Orhan ve DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın pistte uzun süre karşılıklı göbek attığı ifadeleri yer alıyor. Abdullah Gül ise bu dansa ilişkin “Milletvekilleri kurtlarını döktü.” açıklamasında bulunmuş. Söz konusu dönemde  MHP ve DTP’nin yakınlaşması şehit aileleri tarafından tepkiyle karşılandığı bilgisi de yer alıyor. 

Youtube üzerinden MHP Milletvekili Ahmet Orhan ve DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın karşılıklı dans ettiklerine ilişkin videolarda yer alıyor. Videoda Selahattin Demirtaş ile Ahmet Orhan’ın dans ettiği görülüyor. Meral Akşener’in Selahattin Demirtaş ile dans ettiğine ilişkin bir bilgi bulunmuyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda 2009 tarihli bir haberde Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’ın 2009 yılında karşılıklı dans ettiğine dair bir ifade bulunduğu iddia edilmişti. Kaynak olarak belirtilen 29 Haziran 2009 tarihli CNNTürk haberinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin’i ziyaretine Meral Akşener, Ahmet Orhan ve Selahattin Demirtaş’ın eşlik ettiği bilgileri yer alıyor. Fakat Akşener ile Demirtaş’ın beraber dans ettiğine dair bir bilgi bulunmuyor. O dönem çıkan haberlerde ve görüntü kayıtlarında DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş ile MHP Milletvekili Ahmet Orhan’ın karşılıklı dans ettiği görülüyor. 

Sonuç olarak;

2009 tarihli haberde Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’ın karşılıklı dans ettiği belirtildiği iddiası yanlış.